Receiver
Posted 18 November 2006 - 02:05 AM
Posted 18 November 2006 - 10:28 AM
Sve u svemu, da iskasljes nekih 40-50 evra, da napravis - sa pola pola rizikom da ti uopste ne radi. A za 70-tak evra mozes nabaviti digitalni receiver, sa garancijom, LCD displejem, memorijom za frekvencije i svasta drugo.
Posted 18 November 2006 - 10:39 AM
Posted 18 November 2006 - 12:35 PM
Posted 18 November 2006 - 01:06 PM
Mi u klubu imam par komada, i takvom su stanju da bi nam ovaj bio premija
Imas na vojnom otpadu da nadjes takve stvari, mozda ima fali prekidac ili nesto, ali mozes to kupiti za menu kile gvozdja (18.56 din) :-)
Ako vec hoces da slusas real life, ustedi sebi vreme i novac, www.liveatc.net ja svaki dan slusam malo sta se desava na EHAM i LSZH, imas i KJFK ali me ameri nerviraju
Posted 18 November 2006 - 03:56 PM
ja se secam imao sam ja negde stari stari reciever koji je mogao da vata te frekvencije... probacu da ga nadjem negde
Posted 18 November 2006 - 04:38 PM
liveatc je standardna stvar... ali nema beograd.
ja se secam imao sam ja negde stari stari reciever koji je mogao da vata te frekvencije... probacu da ga nadjem negde
Bilo bi extra da mozemo, makar preko neta i Beograd da cujemo... Meni bi bilo mnogo zanimljivije, nego da slusam recimo "Boston app" (mada ni ovo nije lose).....
Posted 18 November 2006 - 06:00 PM
Pozdrav,
Andrija
Posted 18 November 2006 - 08:51 PM
jel to moguce uopste?
ja se stvarno nista ne razumem u te stvari i ovo moze da bude lupanje neko... hehehe
Posted 18 November 2006 - 09:47 PM
Da bi promenio opseg na kojem neki risiver radi, potrebno je da promenis frekvenciju oscilatornog LC kola. To kolo se sastoji, izmedju ostalog, od Kondenzatora © i Kalema odnosno solenoida (L). Obicno je kondenzator napravljen da bude promenljivi, i njime se "traze" radio stanice. Posto njega ne bismo mogli promeniti, jedina opcija je da se napravi novi kalem, koji se sastoji iz motane lakirane zice tacno odredjenog precnika, odredjenog broja namotaja i odredjenog razmaka namotaja. Drugim recima, treba sve to nabosti bezgresno da bi pogodio opseg primanja.
To bi i bilo lako, da opseg ne zavisi jos od mnogo drugih komponenti, cije vrednosti i pozicije tesko da ces moci da shvatis iz samog tranzistora.
Problem kod risivera za avijaciju sto ga je izuzetno tesko namestiti. Kod FM muzickih stanica to je lako, jer je muzika kontinualna. Ali na DIY napravljenom ili modifikovanom risiveru nemas skalu, niti ga mozes lako kalibrisati, tako da ako oces LYBE APP da cujes, namucices se dok ne pogodis frekvenciju. Jer tek svakih par minuta u proseku se zapravo nesto i cuje. Kod muzike samo vrtis dok se ne pojavi zvuk. Ovde to ne moze. Jedino bi mozda ATIS mogao da probas da uhvatis, ali je i to pod pitanjem.
Posted 18 November 2006 - 11:03 PM
Imas na vojnom otpadu da nadjes takve stvari, mozda ima fali prekidac ili nesto, ali mozes to kupiti za menu kile gvozdja (18.56 din) :-)
Poshto trenutno nemam para za nov receiver, skoncentrisacu se na otpad...jedini problem je shto ne znam gde se nalazi vojni otpad...
Zna li neko??
Posted 18 November 2006 - 11:11 PM
mada bas sam vozio tuda pre mesec ipo dana i nisam primetio neki otpad vise sada je neka kafana...
Posted 18 November 2006 - 11:37 PM
U ponedeljak idem da vidim da li to josh postoji, i da li mogu neshto da iskopam...mada...dobre stvari se uvek brzo razgrabe....videcemo...
Posted 18 November 2006 - 11:42 PM
2. otvoris ga
3. pronadjes bakarnu zavojnicu (kalem) sa cetiri (4) navoja
4. rastegnes navoje sto vise mozes, a da ga pritom ne razwebes
5. lociras na stampanoj ploci ogromnu plasticnu kocku sa cetiri (4) mala srafcica na coskovima
6. probas da ih zavrces i odvrces dok ne nadjes onaj koji utice na menjanje stanice
7. zavrnes ga skroz
8. skala bi trebalo da ti dovoljno pobegne "na gore" da mozes da savatas twr i app.
9. ako imas srece uletece ti i oblasna pri vrhu skale
Posted 19 November 2006 - 01:09 AM
Prvo idem na otpad, pa onda kod kineza
Pozdrav
Posted 19 November 2006 - 03:11 AM
Posted 20 November 2006 - 05:45 PM
Posted 23 January 2007 - 11:46 PM
Imam EXPERT TV PVR tv/fm-am karticu od K-WORLD-a baziranu na Connexant chipsetu, ono sto me je kod nje odusevilo je da hvata opseg od 45Mhz pa do 863Mhz. E sad, sta se desava, s obzirom da sam u samom centru grada u Sarajevskoj i logicno da imam kablovsku, na frekvenciji na kojoj mi je HAPPY mi se cesto "ubacuje" murija (mada to nema veze sa kablovskom sem frek. na kojoj hvata Happy) a kad se nadje blizu mene neki njihov auto verovatno mada u zadnje vreme veoma cesto. E sad ono sto me je jos vise odusevilo (a mogu da se zakunem da sam cuo ono sto mislim) je da sam na jednoj drugoj frekvenciji (frekvencija na kojoj SBB emituje Cartoon Network) uhvatio komunikaciju izmedju kontrole i nekog vazduhoplova) jer sam jasno cuo kada su mu dodeljivali Squawk code u nasem squawk range-u. Verovatno kad bi prikljucio karticu na obicnu antenu mozda bi i bolje hvatao a najlepse je sto moze da se podesi na frekvencije nase kontrole ali samo u podeocima po 0.05 Mhz tako da nema 123.77 osim ako neko od vas zna neki softver sa kojim bi moglo bolje da se proba.
Edited by Nikolovski Stevan, 23 January 2007 - 11:49 PM.
Posted 24 January 2007 - 12:58 AM
Posted 24 January 2007 - 09:11 AM
Bogdan mi rece da je skinuo neki program po imenu "Radiator" koji ima veoma shirok opseg, da li mu je uspelo, ne znam, pitaj ga
Jeste Radiator, pisao sam o njemu ranije u ovoj temi, moze se skinuti ovde: http://flesko.cz/radiator.htm i verovatno ti treba jos dodatni plug-in za cipset koji koristi tvoja kartica i dobra antena.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users