Skinuo sam ga i fin je programcic, koristim externi plugin 8x8wdmfm.dll ali moracu da probam sa klasicnom antenom jer mislim da ima vise sanse da uhvatim nesto.
Bogdan mi rece da je skinuo neki program po imenu "Radiator" koji ima veoma shirok opseg, da li mu je uspelo, ne znam, pitaj ga
Jeste Radiator, pisao sam o njemu ranije u ovoj temi, moze se skinuti ovde: http://flesko.cz/radiator.htm i verovatno ti treba jos dodatni plug-in za cipset koji koristi tvoja kartica i dobra antena.
Receiver
Posted 24 January 2007 - 01:31 PM
Posted 28 January 2007 - 03:06 PM
Stevane, imam i ja isto KWORLD karticu, s tim što je moja bazirana na Philips čipu i ne verujem da hvata više od FM frekvencije. Koristim isto PVR Plus program
Radiator nece pa nece da radi, poskidao sam sve moguce plugin-ove. Ali sam nasao program FLY 2000 (obratite paznju na FLY mada nema nikakve veze sa letenjem ) koji je prosirio opseg, i kada, npr. namestim freq. na 103.9 MHz (radio BRAVO Kragujevac ), sve se odlicno cuje. Medjutim, kada namestim na 119.1, ne cujem ama bas nista - odnosno, kao da na toj frekvenciji nema nicega (na 119.1, 123.77 i sl. cujem isti zvuk kao na 107.9, na kojoj nema nijedne radio stanice).
E sad, kontaktirao sam K WORLD Technical support, i lik nije bio skroz najjasniji. Lepo sam ga pitao da li kartica podrzava prosireni opseg, a on mi je odgovorio "As far as I can remember, our software suports tuning to FM Frequencies only."
Jbt!
E sad Stevane, nisam te najbolje razumeo. Ja sam dobio externu antenu uz karticu. Kako to mislis "Cuo sam kako neko dodeljuje squawk na frekvenciji na kojoj SBB emituje cartoon network"? Da li si tada prebacio na radio mod? Da li si tada u radio modu stavio frekvenciju cartoon network? I kakvu to antenu sada imaš pa se nadaš da ćeš uhvatiti bolje klasičnom antenom?
Znači uslovi su slični : I ja imam KWORLD karticu (doduše Philips čip), SBB, Cartoon Network , mada živim u Kragujevcu, ali to nije problem da hvatam APP i CTR.
Ajd objasni mi molim te sve kako si / šta si radio. I na kojoj frekvenciji je murija?
Pozdrav,
BhM
P.S. Bio sam na zimovanju, pa me nije bilo duuugo online
Posted 28 January 2007 - 03:35 PM
pazi znaci sto se tih tehnickih stvari tice, ja blage veze nemam pa necu ni da ulazim u diskusiju.
Jedna stvar koju znam ali opet nisam sto posto siguran je da ti ne bi trebao da mozes da hvatas beograd app i twr sa bilo kojim recieverom iz kragujevca. opet nisam sto posto siguran neka me ispravi neko ali moras da budes "in range" da bi mogao da uhvatis tako da nemoj da se cudis ako ne vata 119.1 i 118.1.
mada ne vidim razlog zasto ne bih mogao da vatas oblasnu.
takodje proveri na kartama frekvencije za tu oblast jer nisu stalno iste u RL, hocu reci 123.77 koliko ja znam se ne koristi tako stalno kao kod nas Probaj 129.02, 120.42 i frekvencije koje vidis na kartama.
Pozdrav,
Posted 28 January 2007 - 11:11 PM
Posted 29 January 2007 - 12:22 PM
@ DUSAN Da bi hvatali nesto uopste ne morate da imate opticku vidljivost (znam iz iskustva) jer ako je signal dovoljno jak, sto u slucaju predajnika o kome govorimo mora da bude, a i dosta zavisi od toga kako se signal odbije i koliki je okolni shum drugih predajnika u okolini. Desavalo mi se da sam na Pasuljanskim Livadama (na terenu u vojsci) slusao ruse,amere i nemce sa kosova cak, sa obicnim RUP-om 12 (ko je bio vezista zna o cemu je rec), a u Cupriji gde sam bio stacioniran sam cak uhvatio shiptare neke vrteci frekvencije i ne verujem da su bili bas tu negde u blizini. Tako da zavisi radio veza od dosta stvari ali je najvazniji dobar izlazni signal.
Posted 29 January 2007 - 03:06 PM
Radi se o tome, da se prijemnici za difuzne radio stanice (Radio Mileva i sl.) rade do 108MHz FM
FM = frekventna modulacija. Zamislite da imate predajnik na frekvenciji 108MHz kada je apsolutna tisina, a da se frekvencija predajnika menja od 107.995.000 Hz do 108.005.000Hz u ritmu 1000 puta u sekundi ako se na ulaz takvog predajnika prikljuci tonski generator podesen na 1000Hz maksimalnom glasnocom (0dB)(teoretski)
Prijemnici (naravno i predajnici) AIR Banda rade u opsegu 108 do 138MHz (opseg je otprilike) AM
AM = amplitudna modulacija. Ako uzmemo gornji primer imate fiksnu frekvenciju 108MHz, cija se amplituda 1000 puta u sekundi menja izmedju 10% i 100% nosioca (ili slicno mozda je 20 - 100%, ali sada to nama nije bitno).
Da kojim slucajem imate idealni FM prijemnik (a posto idealnih stvari retko ima, velika je verovatnoca da imate realni FM prijemnik), predajnik s amplitudnom modulaciojom nebiste culi, jer se frekvencija predajnika ne menja, a amplitudne variacije AM predajnika FM prijemnik automatski (takozvanim AGC -automatic Gain Control) eliminise. U praksi to bas nije tako (sirina prijema FM predajnika, sirina predaje AM predajnika, uticaj promene amlitude AM predajnika na osnovnu frekvenciju istog predajnika, kao i tromost AGC), pa se uz neke distorzije mogu cuti AM predajnici FM prijemnikom. Blizu BGD verovatno i ATC i pilot, dalje (Kraguljevac, Subotica) samo pilot.
Licno iskustvo: Rucnim FM skenerom na frekvenciji LYBA CTR u Subotici svaka dva minuta cujes: dct TONDO maintaining FLXXX, callsign ili Good ... callsign ... inbound KEROP FLXXX ... (dakle samo readback)
Duze vremena se pripremam da napravim skener za AIRBand prikljucenog na racunar, ali dan na zalost traje samo 24 sata. Ako ima na forumu zainteresovanih za izradu takvog skenera, neka mi se javi na PM. Imam sheme primitivnijih i ozbiljnijih AIRBand prijemnika/skenera, razumem se u programiranje PIC mikrokontrolera, programiram u C jeziku ponesto u Visual Basic-u. Pa mozemo pokrenuti nonprofitni projekat za clanstvo foruma (nadam se da nece zavrsiti kao majice!).
Posted 29 January 2007 - 04:33 PM
Dodao bih da je AM modulacija zbog noseceg signala namanjim frekvencijama prodronija ... manje joj smetaju prepreke ali se odbija od JONO-sfere i tako moze da obidje planetu, ali imam znacajno manji kvalitet prenosa zvuka... za razliku od njega FM radi na UKT ILI ULTRA KRATKIM TALASIMA koji su gusci naravno i omogucavaju frekventnu modulaciju koja ide pravoliniski odbija se od ravnih i metalnih povrsina nije prodorna ima veliko slabljenje na daljini ali ima mnogo jaci prenos zvuka ...
gore ja AM dole je FM modulacija
Znaci da FM prijemnikom mozete da uhvatite ponekad negde kad naidjete na jak prijem AM talasa koje meituju avioni ia atc... ali su sustini treba napraviti AIR BAND SCANER, ja sada nemam vremena u ospte ali akd dodjem u bgd imam strucnjaka za to ... javuci vam
Posted 29 January 2007 - 10:42 PM
Posted 30 January 2007 - 01:53 PM
Posted 30 January 2007 - 04:46 PM
Toooooooooooooooooooooooooooooooooo !
Ал сте га истеоретисали, свака част Имам ја други предлог! Лепо посетите страницу www.conrad.de и идете у одељак "funk".. Има рисивера од 40 еура па до 1140 Да бирате! Ја сам једно време (пре него што сам се запослио) имао Униденов модел 120 и екстра је хватао, још сам наватао неког деку који се цео живот бавио радио аматеризмом па ми чиле направио антену специјално за опсег 118-136MHz Касније сам се запослио, а слушати еј-ти-си цео дан мало је већ било превише за мене па сам комплетну опрему продао и од тад немам појма шта се дешава.. Има чак и програм који се зове "scanner recorder" а који омогућава снимање комплетне комуникације у аудио запис на компу, и то само кад се прича! Тако су рецимо 24ч на апроачу стали у 12 Мб.. Имам још тих записа, па ако неког занима могу негде да окачим...
Posted 30 January 2007 - 04:55 PM
ALO BRE?! pa Fala Bogu da nas zanima!!!! Daj kaci negde !
Ako nemas gde, ili neces na rapid-shitove, sibni na mail pa cu okaciti na moj server.
Posted 30 January 2007 - 07:38 PM
Od prilike ide ovako: "Daj mi, daj mi, daj mi daj mi, daaaaaaj miiii"...
Naravno da nas zanima!!!
Posted 30 January 2007 - 11:43 PM
Videcu, mozda i narucim od brata da mi posalje neki jeftini iz nemacke uskoro ili najkasnije do leta kad dolazi na odmor i da se vise ne za*ebavam sa TV karticom nego da mogu i da ga nosim sa sobom pa kad odemo na ono brdasce kod RWY12 da slusamo,gledamo i uzivamo.
Zaboravili ste vi da sam ja u Kragujevcu
Stevane: ako možeš ti, blago meni, step-by-step, kako da namestim karticu da slušam ATC? Šta si ti to tačno radio pa si uspeo da uhvatiš ATC? Ajd molim te ukratko, pošto sam se pogubio u onim silnim objasnjenjima! Hvala
Posted 30 January 2007 - 11:58 PM
Moze moze, stavi na rapishare ili tako negde.Имам још тих записа, па ако неког занима могу негде да окачим...
Posted 31 January 2007 - 03:11 AM
ALO BRE AVIONI I ATC KOMUNICIRAJU AM jeste vi normalni fatate se za anomalije nekih uredjaja inerferencije u prenosu kablovske telvizije koji ima ba3 tri stepena i frekventna opseg i modulacije i demodulacije do VAS ... sa FM prijemnikom mozete da uhvatite samo KRCANJE KOJE LICI NA ATC u trajanju en duze od par sekundi jer je to reakcija prijemnika na jak sigan i nemoze da bude tjunovan dugo ...
u kragujevcu sa dobrim i normalnim prijemnikom mozes da slusas CENTAR a sa dobrom antenom mogao bi da fatas i APP [pogotovo avione u prilazu na app] a za twr avione teze, mozd aihvatisi i TWR ali JAKA ANTENA I SUPER PRIJEMNIK...
Posted 31 January 2007 - 10:07 AM
Posted 31 January 2007 - 10:39 AM
Procitao sam postove, nego ono bitno sto sam hteo da kazem a izostavio sam je da cu da narucim od burazera da mi donese neki jeftiniji SCANNER za taj frekventni opseg, makar samo za slusanje posto mi za vise i ne treba.
pa SKENER moze samo da prima tj da ti sluzi za slusanje i ne razmisljaj o PREDAJNIKU
Posted 31 January 2007 - 12:41 PM
Procitao sam postove, nego ono bitno sto sam hteo da kazem a izostavio sam je da cu da narucim od burazera da mi donese neki jeftiniji SCANNER za taj frekventni opseg, makar samo za slusanje posto mi za vise i ne treba.
Dakle, ako avioni počnu da nam se ruše, znamo ko je kriv
Posted 31 January 2007 - 01:20 PM
Pu! Jezik pregrizao!Procitao sam postove, nego ono bitno sto sam hteo da kazem a izostavio sam je da cu da narucim od burazera da mi donese neki jeftiniji SCANNER za taj frekventni opseg, makar samo za slusanje posto mi za vise i ne treba.
Dakle, ako avioni počnu da nam se ruše, znamo ko je kriv
@ Danilo: Pa naravno da ce da mi kupi samo receiver, necu ja da glumim TWR na surcinu valjda hehe (pa onda da zaglavim min. 10 godina).
...opustite se ljudi...
Posted 31 January 2007 - 01:36 PM
http://www1.conrad.d...mp;cachedetail=
http://www2.produkti...rcontrol_M8.pdf
Za 50
http://www1.conrad.d...amp;navi=oben_2
Shema
http://www2.produkti...control9000.pdf
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users