Jump to content

Photo

Receiver

• Please log in to reply
146 replies to this topic

#41 boban

boban

Second Officer

• Members
  • 2 posts
  • Interests:On line letenje i real time jedrenje.
  • VATSIM ID:921341

Posted 25 March 2007 - 02:02 PM

:clap: Mozda vam pomogne informacija da se svake poslednje srede u mjesecu u Zemunu u MATICI (vatrogasni dom) od 16.00 pa do fajronta odrzava radioamaterska berza,novih i polovnih radio uredjaja.Ja sam tamo gotovo svaki put i mogu vam reci da se moze naci polovnih uredjaja sa mogucnosti da se slusa AIR band.To su tvornicki uredjaji i ne treba nikakve prepravke.U ovu sredu,28.Marta ja cu biti tamo pa ako nekoga zanima kako to izgleda i kolko je to novaca neka dodje ili mi se javi ranije ,mozda cu moci i pomoci savjetom.
Pozdrav Slobodan,konila@hi.t-com.hr

#42 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts
  • VATSIM ID:951874

Posted 09 May 2007 - 03:19 PM

Shta mislite o ovome?

http://www.kenwood.c...ateur/th28.html

Pozdrav :)

#43 Milan Tomin

Milan Tomin

Captain

• Members
  • 696 posts
  • Interests:Padobranstvo, letenje i sve vezano za above the ground :)
  • VATSIM ID:961633

Posted 09 May 2007 - 03:23 PM

Lepo izgleda, ali koliko to kosta?

#44 ALO-125

ALO-125

Second Officer

• Members
  • 4 posts

Posted 10 May 2007 - 01:26 PM

I ovo valja. Collinsov avio radio opseg 108.0 - 126.9 Mhz

http://www.armyradio...p...t=76&page=1

Ako ima na engleskom vojnom odpadu ima i kod nas. Samo treba kopati :)

#45 Djordje

Djordje

Captain

• Members
  • 501 posts
  • VATSIM ID:965704

Posted 10 May 2007 - 04:08 PM

Ovakav Kenwood što je Nikola pokazao - imao sam prilike da vidim prije par sedmica kod jednog radio-amatera koji je takođe pomenuo da ih njegove kolege često prodaju/kupuju, pa se može naći povoljan uređaj koji provjereno hvata sasvim OK ATC signal.

Cijena novog uređaja sličnog navedenom Kenwood-u je oko 400-450 EUR, dok bi se neki polovan mogao naći i za 200-300 EUR. Naravno, za nabavku ovakvog uređaja je potrebno imati važeću radio-amatersku dozvolu, ali se uvijek može naći "dobra duša" sa dozvolom koja će u svoje ime kupiti uređaj za nekog od nas.

#46 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 10 May 2007 - 04:57 PM

Da li je i za polovan uredjaj potrebna radio-amaterska dozvola????

#47 Djordje

Djordje

Captain

• Members
  • 501 posts
  • VATSIM ID:965704

Posted 10 May 2007 - 05:31 PM

Pa, u suštini JE potrebno imati dozvolu da bi mogao vršiti i predaju putem RA primopredajnika, a time dobijaš i svoj callsign. Međutim, u ovom slučaju bi se radilo samo o slušanju frekvencije (čisti prijem), a koliko sam ovog prijatelja radio-amatera shvatio: "nije ni moguće putem uređaja nalik ovome vršiti predaju na frekvencije koja spada u opseg frekvencija rezervisanih za avijaciju, civilnu policiju i sl." Za policiju je jasno - imaju signalni kod kojim se po početku predaje repetitoru - otvara (ukoliko je kod ispravan) ili ne-otvara (ukoliko nije) kanal za emitovanje predajnog signala u etar, a taj zvučni kod se mijenja vrlo često i teško ga je "provaliti". Kod avijacije - ne bih bio siguran.

No, sve u svemu - ne bi trebalo da bude protivzakonito imati ovakav uređaj i koristiti ga u svrhe slušanja (bar privatno, i pri tome - ne hvaliti se komšiluku). Većina novinskih i TV kuća koristi slične da bi pratila policijske frekvencije i tako na vrijeme bila na mjestu eventualne nesreće ili kakvog drugog vanrednog zbivanja. To je javna tajna.

Što se tiče stacionarnih VHF uređaja za primo/predaju - nama je u centru za obuku trebala posebna dozvola za posjedovanje, koja je isključivala mogućnost montaže i upotrebe bilo kakve antene koja bi omogućila nesmetanu predaju veće snage. Morali smo fabričke antene praktično "ukloniti" i montirati "dummy" - jačine dovoljne da pošalje/prime signal samo u okviru zgrade. Ipak - i to ne smeta ovim uređajima da sasvim komotno primaju signal oblasnih obalnih stanica kao što je Barska. No - za emitovanje u etar - potrebna je posebna dozvola koju fizičko lice, čini mi se, ne može dobiti.

Tu dolazimo i do paradoksa u pogledu odnosa međunarodnih i državnih propisa, ali to je posebna i velika priča... :)

#48 ALO-125

ALO-125

Second Officer

• Members
  • 4 posts

Posted 10 May 2007 - 05:45 PM

Da li je i za polovan uredjaj potrebna radio-amaterska dozvola????

Da. Ali to nije sve. Takvu dozvolu je nemoguce dobiti. Jer RATEL kome po novom zakonu o Telekomunikacijama pripadaju radio-amateri izdaje nabavne dozvole samo za uredjaje limitirane ferkfentnim opsezima koje koriste radio-amateri. A to nisu ferkfencije koje tebe interesuju. Znaci i ako posedujes polozenu odgovarajucu klasu opratora ne mozes legalno nabaviti takav uredja. To je cak i kaznjivo. U tu grupu spadaju i raznorazni skeneri preko kojih mozes da slusas razne sluzbene ferkfencije. A pogotovo je kaznjivo posedovanje primopredajnog uredjaja ciji sam link stavio u predhodnom postu. Razlog tome je sama firma Collins koja pravi neprevazidjene radio uredjaje koji mogu da izdrze gotovo sve. Znaci daleko od toga da bilo koga ohrabrujem u nabavci takvih uredjaja. Ali ako vas ovo nije obeshrabrilo postoje sajtovi kod nas gde radio amateri kolekcionari razmenjuju staru vojnu opremu. Mogu se naci preko bilo kog pretrazivaca na nasem govornom podrucju. A u cilju upoznavanja karakteristika takvih radio uredjaja.

#49 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts
  • VATSIM ID:910243

Posted 24 November 2007 - 07:27 PM

Sad bi bio dobar trenutak ako neko ima a hoce da proda, posto sam zainteresovan da kupim a i imam neki dinar :)

#50 Stefan

Stefan

Captain

• Members
  • 1,286 posts
  • Interests:ATC, Flying :)

Posted 25 November 2007 - 01:09 AM

Ovo?

http://www1.conrad.d...lay=fromoutside

#51 Nenad Grubanovic

Nenad Grubanovic

Captain

• Members
  • 1,316 posts
  • Interests:Pravljenje kolača
  • VATSIM ID:1002068

Posted 25 November 2007 - 02:16 AM

Ovo?

http://www1.conrad.d...lay=fromoutside

Nemoj mi reći da ovo radi posao? Hvata i one xxx,375? Ako to radi, i to za 25€ porucicu ga odmah!

#52 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts

Posted 25 November 2007 - 10:04 AM

E ali to je FM reciever, da li ce da hvata ono sto nam treba. Ja cu odma da narucim jedan ako ce da hvata.

#53 Nenad Marcetic

Nenad Marcetic

Captain

• Members
  • 649 posts
  • VATSIM ID:980829

Posted 25 November 2007 - 11:16 AM

Nemoj mi reći da ovo radi posao? Hvata i one xxx,375? Ako to radi, i to za 25€ porucicu ga odmah!

Kako narucujes preko njih?? Ja sam jurio, jurio (dok sam bio zagrejan za receiver), pa sam stigao do drugara u Sloveniji, koji bi mogao da naruci, pa bla bla bla.. Duga prica, malo nezgodna.. Druga varijanta je preko nekog lika sto drzi tezgu na buvljaku, i ugradjuje se za svaku posiljku za nekoliko desetina evra...

#54 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 25 November 2007 - 01:52 PM

Meni je neko dao ponudu za kenwood-ov receiver...u stvari to je "rucna radio stanica" ili kako se to zove...cini mi se da me je Nenad uputio na neki oglas...Uglavnom..za 100E extra polovan uredjaj..cak sam ga i video..al tad nisam imao para..jbg

Edited by Nikola, 25 November 2007 - 01:53 PM.

#55 Stefan

Stefan

Captain

• Members
  • 1,286 posts
  • Interests:ATC, Flying :)

Posted 25 November 2007 - 01:56 PM

Ajde videcu ja, ako budem imao vremena ovih dana, da odsetam do Conrada da malo bolje pogledam tu spravicu i da smorim one likove tamo sto rade da mi kazu vise detalja, ako znaju :P

#56 Nenad Grubanovic

Nenad Grubanovic

Captain

• Members
  • 1,316 posts
  • Interests:Pravljenje kolača
  • VATSIM ID:1002068

Posted 25 November 2007 - 02:56 PM

Ajde videcu ja, ako budem imao vremena ovih dana, da odsetam do Conrada da malo bolje pogledam tu spravicu i da smorim one likove tamo sto rade da mi kazu vise detalja, ako znaju :P

To bi bilo jako lepo. Znaš i sam da je sve što je potrebno da hvata su tri frekvvencije :P

#57 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts
  • VATSIM ID:920456

Posted 25 November 2007 - 04:13 PM

Zasto tri? :???:

#58 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts

Posted 25 November 2007 - 05:57 PM

Zasto tri? :???:

Pa one tri koje su nama ovde u Srbiji bitne a i sam znas koje su a sigurno hvata i vise... Mada bice cool kada sednes u :plane: pa slusas i znas sve sta te ocekuje usput tj. avion :)

Zvao sam burazera (on je u Hertenu) da pogleda kod njih pa ce da vidi ovih dana.

@Stefan ako je to to javi pa ako mi burazer ne uzme pre, onda slobodno mozes ti ako ti nije problem (dogovoricemo se vec, bices obavesten na PM).

#59 Darko

Darko

Director

• Administrators
  • 1,724 posts
  • VATSIM ID:816024

Posted 25 November 2007 - 07:06 PM

Ako cete iz inostranstva da porucujete, onda gledajte da prosvercujete, posto je kod nas to zakonom zabranjeno, iako je samo resiver u pitanju, ponovo je zabranjeno, da neku drzavnu, vojnu ili kakvu vec tajnu ne razotkrijete, ili da ne cujete kuda ce avion da prodje pa da ga docekate sa bazukom. :bang:

Naravno, moze dozvola da se izvadi, ali je to verovatno debela j*bada, pa zasta ti treba, pa dal si radio amater, pa dal si ovo, dal si ono... nego bolje u dzep ko mobilni... bar sad nisu vise kao ona sto Dusan ima i koju je vecina vas videla, kao cigla :P

#60 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 25 November 2007 - 08:49 PM

A jel moguce da u avionu slusham ATC na receiveru ?

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users