Receiver
Posted 05 February 2010 - 05:25 PM
Znaci prebacis na FM,pa nadjes neku stanicu,recimo na 102,2...zapamtis pesmu koja tu pocinje,zatim pomeris malo skalu na neku nizu vrednost,recimo 100,1...i pomeras sraf na tom promenljivom kondezatoru...lagano.Ako si krenuo na dobru stranu,nejverovatnije da ces uskoro cuti onu pesmu sa 102,2 iako ti skala pokazuje 100,1.
Zatim opet mrdnes skalu na jos malo manju vrednost...99...pa opet po srafu na istu stranu.
Ne treba preterivati sa okretanjem,jer lako moze da se ode predaleko.
Na kraju,kad namestis skalu na 108,ili jos ka kraju,ti zapravo slusas nesto vecu vrednost...recimo 118,1
I jos jednom...Nadjite,ili naparavite od neke plastike ili slicno neki nazovi srafciger,pa njime odradite to.
Sam metal,ili samo vas prst na tim elementima totalno menja sve vrednosti.Ne mora,ali je lakse tako.
A sad najkrace moguce...
Prestanite da studirate i razlazete teoriju prostiranja i elektronske obrade radiosignala,i uradite ovu prostu stvar.
Bre da je Tesla ovlko filozofirao,ja bih sad umesto u monitor,gledao u neko stado.A i vi samnom.
Posted 05 February 2010 - 05:29 PM
Posted 05 February 2010 - 05:34 PM
Posted 06 February 2010 - 12:29 AM
E sad, kod samog stelovanja tj da bi ste znali gde ste tj. da li je TWR/APP/CTR...
Ako stelujete na TWR/APP prvo onda je to bolja varijanta jer ima mnogo vise radio saobracaja pa cete lakse naci , ali ko je u centru malo teze ce da ih uhvati sem ako je na Dorcolu npr. kao kolega, a avion stize sa tiska na 30 preko PA pa ga cuje 100%.
Druga solucija je CTR ali ima manje radio saobracaja pa ga je teze nahvatati ali cete cuti avione sigurno i na vecim udaljenostima. Zavisi dosta i od lokacije znaci sta cete cuti. Znaci nije isto ako ste u stanu ili izadjete na vrh zgrade ili pukom srecom zivite na visem spratu.
Opet kazem, ima dva nacina da se nasteluje, sve zavisi od aparata.
Danas sam lepo cuo Jatov 737 kako kaze, Budapest CTR, JAT(mislim da je bio 313) With you, FL320 inbound Tondo, znaci bilo je tu mozda i 300KMa ko se ne varam, znaju ovi drajveri bolje
A i neke radio-amatere iz indjije pricalo se tu svasta, slatko sam se nasmejao i ubio vreme
Posted 06 February 2010 - 03:11 PM
ako ocu da stelujem TWR i APP na koju freq prvo da namestim radio pa da vrtim tockice(srafove)??Bravo Cane, stvarno prosto da prostije ne moze da bude i lepo objasnjeno. Npr zapamtis sta ima na stanicama ispred i iza te sto si je podeesio i onda motras a u toku motanja ces videti na koju stranu ides ako si zapamtio sta ima na stanicama pored te sa koje kreces. I samo namotas polako. Evo ja sam to radio na poslu(a svi znate gde radim) pa samim tim nisam imao smetnji kao u centru ovde i bilo mi je mnogo lakse da odradim stelovanje.
E sad, kod samog stelovanja tj da bi ste znali gde ste tj. da li je TWR/APP/CTR...
Ako stelujete na TWR/APP prvo onda je to bolja varijanta jer ima mnogo vise radio saobracaja pa cete lakse naci , ali ko je u centru malo teze ce da ih uhvati sem ako je na Dorcolu npr. kao kolega, a avion stize sa tiska na 30 preko PA pa ga cuje 100%.
Druga solucija je CTR ali ima manje radio saobracaja pa ga je teze nahvatati ali cete cuti avione sigurno i na vecim udaljenostima. Zavisi dosta i od lokacije znaci sta cete cuti. Znaci nije isto ako ste u stanu ili izadjete na vrh zgrade ili pukom srecom zivite na visem spratu.
Opet kazem, ima dva nacina da se nasteluje, sve zavisi od aparata.
Danas sam lepo cuo Jatov 737 kako kaze, Budapest CTR, JAT(mislim da je bio 313) With you, FL320 inbound Tondo, znaci bilo je tu mozda i 300KMa ko se ne varam, znaju ovi drajveri bolje
A i neke radio-amatere iz indjije pricalo se tu svasta, slatko sam se nasmejao i ubio vreme
zivim u kuci i nadam se da cu ih uvatiti... neki savet,moze?
Posted 06 February 2010 - 04:38 PM
Posted 24 April 2010 - 05:31 PM
Samo da dodam jednu stvar vezanu za samo stelovanje, koju sam opet posle nekog vremena primetio.
A to je da je preporucljivo i kalemove blago razmaci pa ce i veci opseg da hvata a stanice nece biti mnogo razvucene medjusobno na skali. Znaci kalemove (kod mene ih ima dva) razvuci takoreci na pola puta od skroz skupljenog i skroz rasirenog...nadam se da kapirate sta sam hteo da kazem.
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users