Jump to content

Photo

X-Plane

• Please log in to reply
511 replies to this topic

#61 banalek

banalek

Senior First Officer

• Members
  • 69 posts

Posted 30 June 2009 - 12:16 PM

Staro je pravilo da kad iscrpis sve mogucnocti cackanja po programu i ne nadjes resenje, pogledas uputstvo ;). Dakle, nismo sami u vazduhu:

"There's one more area that is pretty important, "Number of airplanes," accessed from the Settings > Aircraft and Situations window. It should be '1' (yours) for maximum speed. Setting this number higher will cause X-Plane to use AI (artificial intelligence) to fly any specified number of other aircraft around the sky."

Moze se odrediti broj aviona koji lete na teritoriji gde i mi letimo, pa cak i koji su tipovi aviona ili pustiti da racunar sam izabere po slucanom izboru. Ako se vec sa piste ne vide dodati avioni, najlakse ih je pronaci preko lokalne mape. Tu je svaki avion ucrtan i ispisan je njegov tip, brzina, visina i pravac kojim se krece.

I jedno pitanje vezano za ILS. Gde se moze porcitati course za pistu na koju treba da sletimo? Kod MSFS se to cita sa mape, a ovde ne vidim taj podatak.

Edited by banalek, 30 June 2009 - 12:18 PM.

#62 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts
  • VATSIM ID:951874

Posted 30 June 2009 - 02:28 PM

I jedno pitanje vezano za ILS. Gde se moze porcitati course za pistu na koju treba da sletimo? Kod MSFS se to cita sa mape, a ovde ne vidim taj podatak.

skinesh karte za aerodrom i tu sve pishe

#63 banalek

banalek

Senior First Officer

• Members
  • 69 posts

Posted 21 July 2009 - 01:38 PM

Na zavanicnom sajtu nadjoh aerodrome Dubrovnik i Tivat. Da li ima jos nesto sa prostora bivse YU? LYBE?

#64 enaB

enaB

Captain

• Members
  • 220 posts
  • VATSIM ID:1072982

Posted 21 July 2009 - 01:53 PM

Na kom sajtu?

LYBE može da se konvertuje sa FS2XPlane

Edited by enaB, 21 July 2009 - 01:54 PM.

#65 banalek

banalek

Senior First Officer

• Members
  • 69 posts

Posted 21 July 2009 - 03:32 PM

Na kom sajtu?

LYBE može da se konvertuje sa FS2XPlane

LDDU i LYTV sam nasao na www.x-plane.org (zvanicni sajt) pa pod Scenery negde pred kraj. Da bi download-ovao moras da se registrujes (besplatno) Ujedno sam i moj X-plane9.0 podigao na 9.31 iz samog simulatora pod upgrade i to je oko 80MB.

#66 enaB

enaB

Captain

• Members
  • 220 posts

Posted 21 July 2009 - 07:30 PM

Hvala, već sam našao. Nisam znao da ima :sup:
Nisam trebao ni da pitam, to je kao ono kad pitaš koliko ima sati i odmah posle toga se okreneš i pogledaš na sat :1eye:

#67 Aleksandar Stojanovic

Aleksandar Stojanovic

Captain

• Members
  • 321 posts
  • VATSIM ID:852435

Posted 19 January 2010 - 01:44 PM

Pogledajte ov:

add on svioni za x plane

Dali ste jos uvek sigurni da cemo za koju godinu "peglati" FS9 ili FSX?

Posebno obratiti pažnju na CRJ i na malu seamax (pogotovo video sletanja na vodu).

Marko sta kazes da reaktiviramo x plane testing ?

Uzivajte jos malo

CRJ cold and dark

CRJ engine start

Ekonomija je cudo. Cim se FS-u zatreslo payware addon industrija zazivela u x plane comunity.

#68 enaB

enaB

Captain

• Members
  • 220 posts

Posted 19 January 2010 - 03:24 PM

Ni ovaj 777 nije loš, mada još nije ni gotov

http://www.xpjets.co...res-you-wanted/

Realno, ima svega nekoliko aviona koji su baš dobro urađeni, koliko god podržavao X-Plane to moram da priznam :)

#69 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts
  • VATSIM ID:920456

Posted 21 May 2010 - 04:26 PM

:eek:
Real Environment XPlane

Posted Image

Posted Image

i Plus (gledati 720p obavezno :D ) :

#70 Sava

Sava

Events Coordinator

• Administrators
  • 1,592 posts
  • VATSIM ID:1109329

Posted 21 May 2010 - 05:20 PM

auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

#71 Dule

Dule

Captain

• Members
  • 272 posts
  • VATSIM ID:971161

Posted 21 May 2010 - 05:22 PM

tako na reklamama izgleda i fs98 :)

#72 enaB

enaB

Captain

• Members
  • 220 posts

Posted 21 May 2010 - 05:35 PM

Real Environment XPlane

Osim aviona, meni to liči na default X-Plane :D Oblaci su ipak malo bolji od onoga što sam ja video

Edited by enaB, 21 May 2010 - 05:36 PM.

#73 Aleksandar Stojanovic

Aleksandar Stojanovic

Captain

• Members
  • 321 posts

Posted 05 June 2010 - 09:11 PM

Napravio sam prvi video u X Plane-u. Inace se zezam sa njim vec par meseci.
Da se ne ponavljam. Mislim da ima veliki potencijal i kao što sam pisao polako se pojavljuju payware addonovi.
Ovo je X Plane + REX a scenary je lybe 4.0. Avion je mitsubishi mu-2 (svi sistemi simulirani) i tezak je za letenje jer mu se elise vrte u istom pravcu što se baš oseća. Turboprop je mnogo bolje modeliran u x-plane-u. Ovo se vidi prilom mog poletanja ali i sletanja pošto sam naglo oduzeo gas a volan mi je bio u levo zbog kompenzacije pa sam se zaneo levo. Inace mnogo je teze leteti, sletati i poletati jer je engine generalno bolji.
Avioni naravno nisu ali se to brzo popravlja. Mislim da je ovaj bas dobar inace jedan od najboljih u xpl za sada.
Nemam baš iskustva sa pravljem filmova i kačenjem na tube tako da kvalitet nije ni približno originalu. Sve po meni izgleda lepše o FSX. Obratite pažnju na refleksiju na vodenim površinama (ako se vidi zbog kvaliteta videa)
Sudite sami.

X Plane lybe

X Plane lybe 2

#74 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts

Posted 05 June 2010 - 09:49 PM

Igrao sam se XPlane-om od kako sam stavio prethodnu poruku ovde. Postoji par stvari u kojima je XPlane ocigledno bolji od bilo kog FS-a, al' ima nazalost i stvari u kojima nije.

Ono sto je bolje:
  • Flight Dynamics - citav FS se bazira na proracunatim konstantama i Look Up tabelama za odredjivanje performansi. Uprosteno, to manje vise za zadatu brzinu, visinu, temperaturu iz tabele vadi 'konstantu' i koristi je kao uzgon krila. Slicnan postupak se odvija i za motore. X-Plane ovom problemu prilazi sa potpuno drugaicje tacke. Umesto koristenja tabela i konstanti, koristi oblik samog modela aviona za trenutno proracunavanje svih neophodnih konstanti. Ovo znacajno skracuje neophodno vreme potrebno za razvoj realnih aviona (jer programeri ne moraju da provedu 100 radnih sati cackajuci konstante pa testirajuci u FS-u, pa ponovo cackajuci konstante, itd..).
  • Kvalitet 3D modela - ako sam dobro procitao, FS9 ima ogranicenje od oko 65000 poligona (ravnih povrsina od kojih se sastoji model). Noviji FSX ima ogranicenje na nesto malo vise, valjda oko 131000 poligona. XPlane je takodje ogranicen, ali sa oko 1.5 miliona poligona. To omogucava mnogo preciznije i detaljnije modele unutrasnjosti i spoljasnosti aviona.
  • Podrska novijem hardveru - po prici nekih eksperata u oblasti softverskog razvoja, Microsoft nije sustinski menjao FS od 1995-te godine. Samo su 'dodavali' neku funkcionalnost, i nadogradjivali. Zbog toga FS dosta lose i neefikasno koristi resurse danasnjih racunara. Pa tako imamo nove Intel i7 procesore, u masinama od skoro 1000eur koji FS ne teraju nista bolje od racunara starih po nekoliko godina. X-Plane mnogo bolje prati razvoj hardvera, i vrlo brzo 'prihvata' nove tehnologije i platforme. Zbog toga Xplane moze da ima i 10x vise poligona na modelu aviona, mnogo gusce drvece i zgrade po svetu, detaljnije i realnije oblake, senke oblaka na zemlji, i refleksije vode, i da i dalje radi bolje nego FS na danasnjim racunarima.
Ono sto nije bolje:
  • Popularnost - XPlane je i dalje dosta manje popularan i rasprostranjen medju virtuelnim pilotima, pa je malo teze naci resurse, i pomoc kada nesto podje naopako.
  • Addonovi - Zbog slabije popularnosti, takodje ima manje addon aviona koji su na zadovoljavajucem nivou kvaliteta. Medjutim, postoji grupa vrlo sposobnih ljudi koji prave nekoliko vrlo popularnih i interesantnih aviona za XPlane koji bi trebalo da budu na nivou PMDG-a i LevelD-a i slicnih.
Toliko od mene za sada. :ike:

#75 zeljkok

zeljkok

Captain

• Members
  • 239 posts
  • VATSIM ID:1120539

Posted 05 June 2010 - 10:06 PM

Napravio sam prvi video u X Plane-u. Inace se zezam sa njim vec par meseci.
Da se ne ponavljam. Mislim da ima veliki potencijal i kao što sam pisao polako se pojavljuju payware addonovi.
Ovo je X Plane + REX a scenary je lybe 4.0. Avion je mitsubishi mu-2 (svi sistemi simulirani) i tezak je za letenje jer mu se elise vrte u istom pravcu što se baš oseća. Turboprop je mnogo bolje modeliran u x-plane-u. Ovo se vidi prilom mog poletanja ali i sletanja pošto sam naglo oduzeo gas a volan mi je bio u levo zbog kompenzacije pa sam se zaneo levo. Inace mnogo je teze leteti, sletati i poletati jer je engine generalno bolji.
Avioni naravno nisu ali se to brzo popravlja. Mislim da je ovaj bas dobar inace jedan od najboljih u xpl za sada.
Nemam baš iskustva sa pravljem filmova i kačenjem na tube tako da kvalitet nije ni približno originalu. Sve po meni izgleda lepše o FSX. Obratite pažnju na refleksiju na vodenim površinama (ako se vidi zbog kvaliteta videa)
Sudite sami.

X Plane lybe

X Plane lybe 2

samo da pitam je li ovaj snimak na lybe od danas ??nesto mi se sve cini da sam ja sa tim B777 :D
pozz

#76 Aleksandar Stojanovic

Aleksandar Stojanovic

Captain

• Members
  • 321 posts

Posted 05 June 2010 - 10:07 PM

samo da pitam je li ovaj snimak na lybe od danas ??nesto mi se sve cini da sam ja sa tim B777 :D
pozz

Da svež je. Od danas. Još se nije ni oladio.

#77 zeljkok

zeljkok

Captain

• Members
  • 239 posts
  • VATSIM ID:1120539

Posted 05 June 2010 - 10:14 PM

Da svež je. Od danas. Još se nije ni oladio.

:D cim je svjez ja sam na snimku znaci :D

#78 Aleksandar Jacimovic

Aleksandar Jacimovic

Captain

• Members
  • 1,175 posts
  • Interests:sve i svasta
  • VATSIM ID:890708

Posted 06 June 2010 - 02:19 PM

Koji X plane je u pitanju? 9?

Edited by Aleksandar Jacimovic, 06 June 2010 - 02:20 PM.

#79 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts

Posted 06 June 2010 - 04:31 PM

Da, najnoviji.

#80 Aleksandar Jacimovic

Aleksandar Jacimovic

Captain

• Members
  • 1,175 posts
  • Interests:sve i svasta
  • VATSIM ID:890708

Posted 06 June 2010 - 05:20 PM

Meni se sve ovo sto sam do sada video jako dopada,tako da moram biti malo strpljiv dok se 'kupovina' ne zavrsi :naughty:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users