Jump to content

Photo

Preporuka za Joystick

• Please log in to reply
130 replies to this topic

#61 StORM48

StORM48

Captain

• Members
  • 131 posts

Posted 25 April 2007 - 02:05 PM

Na lijevom jeste planirano dugme i elevator trim a na desnom ce da bude takodje pod kaziprst jedan i hat switch sigurno i AP dis.

Apelujem da (ako je ikako moguće) razmisliš o mogućnosti za implementaciju modularnog POV-a (hat-a), tako da nekako bude moguće premeštati ga s desne na levu stranu i obratno. Zašto je ovo bitno? Nalazim da je na mom CHPro-u najproblematičniji upravo POV, koji je na desnoj strani - to pravi problem kada izvodim manevar, koji zahteva podešavanje potiska (throttle quadrant mi je na desnoj ruci, kao i u realnosti sa kapetanskog mesta). Dok mi je leva ruka na kormilu, desna je na "gasu", tako da nedostatak treće ruke :ranting: čini upravljanje pogledom nemogućim. Ovo je u fazi rešavanja (NaturalPoint TrackIR4), ali je za većinu POV jedino rešenje.

ne zaboravute da cemo morati malo da priucimo letenje bez auto rudder :)

Ovo je šala, pretpostavljam? :D
Ja ne znam kako bih danas uopšte leteo sa autorudder opcijom. Ne koristim je još od '95. godine B)

Pozdrav

#62 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts
  • VATSIM ID:920456

Posted 25 April 2007 - 02:11 PM

Sa AutoRudder-om je nemoguce osetiti pravi utisak letenja sa asimetricnom snagom kod visemotornih propeleraca, i momentom uvrtanja kod jednomotornih. <_<

#63 Rubiroza

Rubiroza

Second Officer

• Members
  • 9 posts

Posted 12 May 2007 - 01:46 PM

Da li ima neko neka iskustva sa Saitek Cyborg Evo Force dzojstikom? Cena je oko 70ak evrica.

#64 Nemanja Djuric

Nemanja Djuric

Captain

• Members
  • 539 posts
  • VATSIM ID:975056

Posted 12 May 2007 - 02:21 PM

Ja imam iskustva sa Saitek Cyborg Evo Wirelles,i KRS je,ne radi posle godinu dana,a Logitech Wingman Extreme radi vec 3 godine bez ikakvih problema sem sto moram da ga kalibrisem kad god resetujem kompjuter

#65 Stefanovic Nemanja

Stefanovic Nemanja

First Officer

• Members
  • 33 posts
  • VATSIM ID:1003820

Posted 12 May 2007 - 05:16 PM

E ja imam Logitech Wingman Extreme Digital... ok je ali nije bas nesto posebno... ja sam njemu izvukao Throttle na posebnu rucicu koju sam napravio da mi bude na levoj ruci i sad mi je ok... ali cu da uzmem jos jedan joystick , ovaj logithec cu da rastavim da mi sluzi kao dodatni dugmici i napravicu rudder pedale od njega...

#66 Rubiroza

Rubiroza

Second Officer

• Members
  • 9 posts

Posted 12 May 2007 - 06:08 PM

Ajde neki predlig za force feedback dzojstik.
Nisam ni 100% siguran da li MS2004 podrzava ovakav dzojstik. Da li neko zna odgovor na ovo pitanje?

#67 Andrija

Andrija

Captain

• Members
  • 544 posts
  • VATSIM ID:852907

Posted 13 May 2007 - 02:55 PM

Ajde neki predlig za force feedback dzojstik.
Nisam ni 100% siguran da li MS2004 podrzava ovakav dzojstik. Da li neko zna odgovor na ovo pitanje?

Logitech Force 3D PRO, a cena je oko 60 evra.

Posted Image

#68 Ivan Pejic

Ivan Pejic

Senior First Officer

• Members
  • 70 posts
  • VATSIM ID:913238

Posted 13 May 2007 - 10:49 PM

@Danilo

E sad mene nešto interesuje. Pošto sam u fazi izgradnje simulatora, potrebna mi je kontroleska elektronika, koja se kači na USB i na koju se može zakačiti barem 32 tastera. Na SimKits-u ima takvih kontrolera, ali im je cena "prejaka" za broj tastera koji pružaju, što bi konačnu cifru za moj simulator približilo cifri od (sumanutih) 1000 €. Znači, mislim na solucije tipa Itra, Epic i tome slično, ako je neko upoznat, odnosno ima dodira sa tom elektronikom.

Eventualno, ako poznajete nekog ko bi bio voljan da tako nešto napravi. Praktično, meni treba elektronika ekvivalentna džojpedu sa 32 tastera, koja se kači na USB. Anyone? Please?

Pozdrav

probaj: http://www.opencockpits.com/
tamo sam nasao raznu elektroniku, i cini mi se da nije puno skupo. Ja se razmisljam da kupim. Izgleda da to jedan covek pravi i prodaje i malo se plasim da mu posaljem lovu a on meni posalje ništa :???: jer to ide iz Španije...
jel neko vec video ranije to? Jel mozda neko narucivao?
Taj MasterCard je izgleda mocna stvar, kaze na nju moze 60 i nesto dugmica (kontakta) da se nakaci, sto je dovoljno za AP, a ima i izlaza za LED diode, a i za displej (HDG, CRS, IAS...). Tek sam skoro poceo da razmisljam o pravljenju dela kokpita, overhead-a, pa jos ne znam ni sta mi sve treba... :eek:

Pozdrav,
Ivan

#69 StORM48

StORM48

Captain

• Members
  • 131 posts

Posted 17 May 2007 - 10:00 PM

@Ivan Pejic
Odgovorio si na moj post, a ja nisam Danilo. :D

Znam za taj sajt. Imam ih još gomilu zapisanih, ali svi imaju mane kad je softverska podrška u pitanju.

Nego, ima li neko ideju kako izvesti onaj fazon (često prisutan u pravim avionima) da sami natpisi ispod/iznad prekidača svetle? Mozgao sam i mozgao i ništa nisam "izmozgao"... :ranting:

@Rubiroza
Ne znam šta će Ti FF za letenje (?), kad FF praktično ne postoji u RL letenju. Ono što postoji bi iziskivalo upotrebu FF fotelje, budući da su kontrole izvedene na tzv. "Fly-by-wire" način, što podrazumeva elektro-hidraulične mehaničke sklopove, čija povratna sprega nema efekat na pilota. Eventualno, ako voliš da letiš dvokrilcima... :mrgreen:

Pozdrav

#70 Ivan Pejic

Ivan Pejic

Senior First Officer

• Members
  • 70 posts

Posted 17 May 2007 - 10:23 PM

Ja mislim da ne treba softver konkretno za to jer ga on prepoznaje kao dzojstik ili tako nekako...
Ja isto razmisljam o tome, kako napraviti nesto. Ne treba to da bude ceo kokpit, bar deo...
Aj na mail da se pisemo da ne trosimo ovde strane na forumu...
eudoxa(at)gmail.com
poz

#71 Danilo

Danilo

Administrator and Webmaster

• Administrators
  • 1,706 posts
  • VATSIM ID:952356

Posted 19 May 2007 - 10:49 AM

Ljudi na ovja moj iredjaj ce se prikluciti do 112 dugmica odnosno njihovih funkcija... moj savjet je da sacekate dok ne udje u zavrsnu fazu kada ce biti istetstiran i objavljeni rezultati pa tada vidite sta da kuite .. inace opet cockpit je ok ali su uzasno skupi i ne daju cjelovito resenje vec dio po dio i manje vise uradi sam ...

dakle i ja jedva cekam da probam ovo moje cudo a u skoro vam saljem slike tj 3d slike cim se skalamerija zavrsi masinski ...

da napomenem da u sustini dovoljno ej da se uredjaj prepozna samo kao dzojstim i to je to .... sve moze da se mapira kroz posebne programe ilis am fsiupc ... ali otom potom

#72 StORM48

StORM48

Captain

• Members
  • 131 posts

Posted 19 May 2007 - 01:52 PM

@Danilo
'Ajde bre... govori gde da potpišem i koliko trebam da uplatim unapred? :suprise:

#73 Ivanz80

Ivanz80

Captain

• Members
  • 440 posts
  • Interests:Civil aviation
  • VATSIM ID:1004136

Posted 07 June 2007 - 11:52 PM

Pozdrav! :up:

Ja sam od pre mesec dana vlasnik FORCE 3D PRO joystic-a. Ovo je stvar zbog koje necete zazaliti ni jedan evro dat za njega :thinking:

Rekli bi, sada mi je sve lagano jer sam vec 4godine na tastaturi leteo. Pa i jeste, ali pojavila se tu jedna stvar za koju niko josh nije mogao da mi kaze sta je?
Naime, u odredjenim fazama leta na HSI-u mi se pali CWS L i CWS R, i u tom momentu ako sam na auto pilotu on se iskljucuje, a avion pocinje da se blesavo ponasa (naglo propada,penje se +5000 ... ) Mada primetio sam da ovo mozda ima veze sa vremenskim uslovima tj. sa naletima vetra. Nikada po mirnom vremenu nisam imao problema ove prirode.

Ako neko moze da mi objasni usled cega se pojavljuje ovo upozorenje CWS L i CWS R, bio bih mu zahvalan :sup:

#74 Danilo

Danilo

Administrator and Webmaster

• Administrators
  • 1,706 posts
  • VATSIM ID:952356

Posted 09 June 2007 - 09:02 PM

svaka cast na joysticku ali pitenje oko kotrole aviona postavi gde je mesto na forumu :) inace mnogi ce ti dati odgovor da ti joystick nije kalibrisan i da ti se u toku leta pomeri iz null zone i disengejdzuje autopilot i prebaciga u CWS mode tj Control Wheel Steering

da dodam ima dva mode
P za pitch i
r za roll

:) kalubrisi svoju makninu i povecaj null zone i to nem aveze sa vrmenom :)

da dodamkad aje control wheel steering aktivan avion zadrzava pitch koji mu joystikom zadas a ako roll nij evci od 10 stepeni drzi kurs ako je veci nastavlja da skrece drzeci ugao rolla :)

#75 Ivanz80

Ivanz80

Captain

• Members
  • 440 posts
  • Interests:Civil aviation
  • VATSIM ID:1004136

Posted 10 June 2007 - 12:29 AM

Hvala Danilo na pomoci i izvinjavam se sto sam pitanje postavio na pogresnom mestu :innocent:

#76 nesrulz

nesrulz

Captain

• Members
  • 202 posts
  • Interests:SERT

Posted 26 November 2007 - 05:39 PM

Sutra kupujem Logitech Extreme Digital 3D Pro. :)
:plane:

Edited by nesrulz, 26 November 2007 - 05:41 PM.

#77 mitke

mitke

Captain

• Banned
  • 195 posts

Posted 26 November 2007 - 11:06 PM

ma kakav dzojstik bre, ja slecem sa tastaturom -60 touchdiwn rate redovno :D

#78 Ivan Pejic

Ivan Pejic

Senior First Officer

• Members
  • 70 posts

Posted 26 November 2007 - 11:30 PM

Ma normalno, ko zna zna. Jel tako? :plane:

Danilo, šta bi sa tom tvojom stvarčicom? Kad ćemo moći da kupimo?....

Pozdrav!

Ivan

#79 Marko Tomasevic

Marko Tomasevic

Captain

• VIP Members
  • 1,525 posts
  • Interests:Computer Engineering

Posted 27 November 2007 - 12:13 AM

Sutra kupujem Logitech Extreme Digital 3D Pro.

Jedan od boljih ako ne i najbolji joystick sto se tice odnosa cena/kvalitet. Ja ga imam od kako letim sa FS i bas bas sam zadovoljan. Na moju preporuku i Tosa je uzeo isti i nisam cuo da se zalio ;)

Pozdrav
Marko

#80 Nenad Grubanovic

Nenad Grubanovic

Captain

• Members
  • 1,316 posts
  • Interests:Pravljenje kolača
  • VATSIM ID:1002068

Posted 27 November 2007 - 12:17 AM

Koja mu je cena?

0 user(s) are reading this topic