stigo track IR ! kod nas
Posted 03 October 2007 - 06:16 PM
Nabavio sam broj radnje koja izgleda ima jos sve i svsta za FS.
tel 0637017577
Posted 03 October 2007 - 06:58 PM
Posted 03 October 2007 - 07:16 PM
A gde se nalazi ta radnja?
Leva ruka desni dzep, plus veza na carini .
Pa mistican post, nema sta, a posto Deki dolaze redovno na forum, odgovorice nam za 2 meseca , a u poslednje vreme i ne leti redovno, tako da cemo jos dugo cekati odgovor .
Posted 03 October 2007 - 10:06 PM
Pa koga ne mrzi nek se pozabavi.
Edited by Nikolovski Stevan, 03 October 2007 - 10:07 PM.
Posted 03 October 2007 - 10:55 PM
Posted 03 October 2007 - 11:43 PM
ja sam ovo vido brat bratu pre 3-4 godine, jos dok sam online leteo IL2 Sturmovik...
Takodje, znam da je nekoliko ljudi iz 4C eskadrile posedovalo tu stvarcicu, jos u vreme kada sam ja aktivno leteo sa njima pre jedno 3 godine. Poslednje sto znam je da je izasao i Track IR 2, a sada mozda vec i 3.
Mislim da je cena od 250e abnormalno velika, tako da toplo preporucujem svima koji su zainteresovani da procesalju malo internetom, pa da to lepo poruce iz inostranstva ili da im neko donese ako putuje... proci ce duplo jeftinije, a mozda ce dobiti i noviju verziju.
Inace stvar je dobra samo za virtual cockpit, nema svrhe u 2D cockpitu, a takojde ne radi se o kacigi, nego o obicnom markeru koji se okaci na kacket, ram cvikera ako ih neko nosi, ili mozda moze i na celo... ono kao mala nalepnica koja se nalepi, a na monitoru stoji IR uredjaj koji registruje pomeranje glave i tako vrti sliku na monitoru...
Potrebno je i malo gimnastike na stolici, ono glava u jednu stranu, a u paraleli stolica u drugu, da bi monitor ostao u jasnom vidnom polju, a IR odradio svoj posao.
Posted 04 October 2007 - 12:02 AM
Takodje, znam da je nekoliko ljudi iz 4C eskadrile posedovalo tu stvarcicu, jos u vreme kada sam ja aktivno leteo sa njima pre jedno 3 godine. Poslednje sto znam je da je izasao i Track IR 2, a sada mozda vec i 3.
4
Posted 04 October 2007 - 09:27 AM
Posted 04 October 2007 - 10:11 AM
Pozdrav
Marko
Posted 04 October 2007 - 11:07 AM
Posted 04 October 2007 - 12:26 PM
P.S. Sto se hardwera tice, pre bih se mozda odlucio za nesto tipa "Project: Danilo&co". Salu na stranu, treba videti kako ce ispasti, i kako ce funkcionisati .
Posted 04 October 2007 - 06:58 PM
Stvar je stvarno extra hardware add on i vredi ga imati ukoliko se moze napraviti za 50tak jevreja
Posted 04 October 2007 - 10:03 PM
Posted 04 October 2007 - 10:44 PM
Evo ga
Ljudi, bez zajebancije ovo je ludilo. Samo jaka mashina i 21' monitor i je*bes RL
Posted 05 October 2007 - 11:10 AM
Anyway super stvarcica...
Posted 05 October 2007 - 06:06 PM
Evo informacija iz prve ruke.
Imam NaturalPoint TrackIR 4 Pro (www.naturalpoint.com) i ono što mogu reći je da sam oduševljen od prvog dana. Vrlo se jednostavno instalira i koristi, ali je najbolja stvar to što (osim pokretanja malog programa koji ga kontroliše, i to pre igre/simulacije) NIJE potrebno nikakvo dodatno konfigurisanje u okviru same igre.
Pokretljivost je u 6 osa (levo-desno, gore dole, yaw, pitch i obaranje glave ("rotacija") prema ramenima.
Ono što celu stvar čini prilično upotrebljivim je mogućnost finog podešavanja unutar priloženog softvera, što podrazumeva osetljivost na pokrete, osetljivost na svetlo, ali i (bukvalno!) crtanje krive reakcije. Sve ovo se dodatno može izbalansirati pomoću predefinisanih šema za način praćenja: da li će to biti linearno, ubrzano, omekšano i tako dalje. Ovim kombinacijama podešavanja moguće je postići efekat vrlo mekanih, pa sve do vrlo oštrih i preciznih pokreta.
Upotrebljivost TrackIR-a direktno zavisi od softvera, odnosno simulacije, a u smislu podrške za različite ose. Ipak, najbitniji simulatori (FS2004/FSX, X-plane, LockOn i IL2) podršavaju kompetnih 6 osa i to radi fantastično.
Zbog specifičnosti dvodimenzionalnog displeja, praćenje je nesrazmerno (znači, nije 1:1), zbog toga što je potrebno izvesti da se sa otklonom glave od nekih 65-70 stepeni u levo/desno, pogled pozicionira na 180 stepeni, odnosno "pravo-nazad".
U početku ovo može izazvati blagu konfuziju, ali već nakon sat vremena prilagođavanja, srodite se s TrackIR-om i sve funcioniše tako da vam ispadne neverovatno da to niste imali dotad.
U uputstvu se pominju nekakvi problemi sa prejakom svetlošću i problemima koje ista može izazvati u funkcionisanju uređaja, ali se meni ništa od toga nije desilo otkad imam TrackIR.
Što se cene od 250 evra tiče, ona jeste "jača", da tako kažem, ali je verovatno u pitanju "bundle" verzija, koja podrazumeva TrackIR, Vector i TrackClipPro, koji na sajtu koštaju 200$ (ranije čak i više), naspram 179$, koliko košta samo uređaj sa osnovnim vektorom. Sa carinom od 1% i porezom od 18, kao i carinskim taksama i transportom, to ispada otprilike to. E sad, ko ima "vezu" sa šverc, on je u odličnoj poziciji.
Lista podržanih igara se stalno širi, a softver omogućava i emulaciju miša (samo što nema kliktanja, naravno), pa se TIR može primeniti i tamo gde ne postoji direktna podrška, a igra recimo podržava "gledanje" mišem.
Eh da. Pomenuo sam dve varijante praćenja. Jedna je pomoću Vectora (neka limena "šnala", koja se stavlja na kačket ili slušalice; u svakom slučaju - na glavu), koji je pasivan i praćenje ostvaruje pomoću onih nalepnica koje svetle pri maloj svetlosti (kao na nekim patikama). Ta "šnala" ima tri takve tačke i pomoću nje je praćenje odlično.
Druga varijanta je "još bolja" (kako piše na sajtu), ali je nezgrapnija, jer ima štipaljku koju je predviđeno postaviti na slušalice (koja i tako svi koristimo), a preko svega zavisi od kabla, koji je potrebno prikačiti na USB, a zbog "aktivnog" načina praćenja, koji na samom trackeru podrazumeva tri SMD LED-ovke malog inteziteta, koje "komuniciraju" sa risiverom. I pored sve hvale i uloženog dodatnog novca, ja nisam video nikakva poboljšanja u odnosu na pasivni Vector. Radi isto (OK, nisam upoređivao baš piksel za piksel, po preciznosti, ali recimo da sam stekao takav utisak), a može da smeta, mada ne i nužno.
Što se hardverske zahtevnosti tiče, ona praktično ne postoji. TIR ni na koji način ne utiče na igrivost i frame-rate, a kalibraciju referentne tačke (pozicije u odnosu na koju se pokreti registruju) je moguće vršiti neprekidno u bilo koje vreme, pritiskom na F12 (ili drugu predefinisanu kombinaciju). To znači da, ukoliko se tokom letenja često meškoljite, novu idealnu poziciju možete resetovati i postaviti kao osnovnu (znači ono - zum 1.00 i default pozicija kamere unutar kokpita).
Sam osećaj letenja je nešto neopisivo. Kažem ponovo, malo je neobično dok se ne naviknete da "švrljanje glavom" po komandama razbacanim po stolu (i oko njega), proizvodi i određene nus-efekte, tipa da - kada krenete na final, posegnete za flapsovima i u trenutku shvatite da na monitoru gledate neki ćošak ispred sedišta kopilota, umesto u vizir.
Ono što je još bolje je to da nije neophodno da tracker neprekidno držite na glavi - kada ga skinete i stavite van vidokruga "kamere", pogled se vraća na default i nastavlja da radi na konvencionalan način.
Za ovo je vezana i jedna loša osobina - pošto se TIR u osnovi (kod FS/FSX-a) oslanja na integrisane komande za podešavanje kamere, dolazi do "sudaranja" sa POV tasterima (koje eventualno koristite za promenu ugla posmatranja), koji onda postaju neupotrebljivi.
Ipak, sa mišem (i kursorom kao takvim) nema nikakvih problema i vrlo brzo ćete se navići na to da možete u sekundi promeniti setovanje kursa ili frekvencije, i to tako što ćete okrenuti glavu prema COM-u, a mišem očas posla iskliktati odgovarajući "gumb", što može biti vrlo značajno za one koji ne poseduju čitav kokpit sa puno šarenih dugmića, za svaku pojedinačnu komandu.
Ako ima još nekih pitanja - tu sam. Od mene - preporuka!
Svako dobro i pozdrav!
Posted 05 October 2007 - 06:37 PM
Да ли можеш да реконфигуришеш осмосмерни "hat" на џојстику и ослобидиш га задатка управљања погледом? На тај начин се може добити још осам тастера.Za ovo je vezana i jedna loša osobina - pošto se TIR u osnovi (kod FS/FSX-a) oslanja na integrisane komande za podešavanje kamere, dolazi do "sudaranja" sa POV tasterima (koje eventualno koristite za promenu ugla posmatranja), koji onda postaju neupotrebljivi.
Posted 05 October 2007 - 08:15 PM
Znači, emulacija je jedini način.
Pozdrav
Posted 08 October 2007 - 06:51 PM
informisan, a uredjaj je zvanicno uvezen sa svim troskovima carine, pdv-a i marze, pa valjda nije greh
da se zaradi neka kinta, obzirom da ga mozete pogledati i kupiti u Beogradu. Ko je zainteresovan
moze ga nabaviti u firmi "COMPDESK" u Savskoj ulici u Beogradu, a ko nije neka mu donese tetka
avionom iz Amerike
P.S. Nenade slatko si me nasmejao svojom posalicom, nadam se da sam ovaj put brze odgovorio
Posted 08 October 2007 - 07:22 PM
Hvala za info, oticicu da vidim, ali ne verujem da cu da kupim...
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users