Cockpit
Posted 24 December 2008 - 10:54 PM
Shto se tice hardware-a, potrebno je samo malo...
Master karta koja se povezuje preko paralelnog porta ili pomocu USB-a s tim shto je onda potreban adapter
http://www.opencockp...tml?cPath=21_27
Koshta 53E shto je prava sitnica i ima 64 izlaza i 72ulaza....i vishe nego dovoljno za pocetak...
Dalje Displej karta, postoje za LCD i za segmentne displeje...link je za segmentnu...
http://www.opencockp...tml?cPath=21_28
kosta 32E i na nju moze se prikaciti 16 7-segmentnih displeja shto je vishe nego dovoljno za MCP na primer...
Ostalo su led diode, prekidaci, dugmici, segmentni displeji, kablovi ... sve je to 2-3E komad tako da nije problem..imaju da se nadju i boeing style kapice za knobove...i tako...uglavnom evo sema dole kako radi otprilike
untitled.JPG 140.68KB 42 downloads
Za software josh ne znam shta treba, cekam odgovore nekih ljudi, ali sam citajuci neke forume doshao do zakljucka da PMDG ima problema sa postavkom komandi(navodno su imali neki software kji je povucen, pa ga je prodavao neko drugi, i tako...) shto za mene jeste problem, ali postoje nacini da se to sredi...
Ostalo je sminka...sve zavisi od zelje, maste, vestine, kako god
Toliko od mene za sad...ostaje da kupim i probam...ako ne radi, uvek mogu da je prodam na Ebay
Posted 25 December 2008 - 12:58 AM
Posted 25 December 2008 - 10:35 AM
Sto se tice home made-a... Kupis USB dzojstick, neki jeftiniji, rastavis ga i uzmes elektroniku.
Preko te plocice mozes povezati odredjen broj prekidaca i 2 (ili vise) potenciometra (za throttle i slicno).
Edited by Marcony, 25 December 2008 - 10:37 AM.
Posted 25 December 2008 - 11:25 AM
Shto se tice dzojstika ili gamepada, nisam siguran kako oni mogu da kontrolishu displeje i output signale, a i dzojstik kosta 10-ak evra i ima 10-15 buttona, s tim shto on zauzme jedan USB port...jedino da se nakaci neki USB hub sa eksternim napajanjem..kad se sve to uzme u obzir, ovo karta o kojoj pricam ispadne mnogo jeftinije u odnosu na ono shta nudi dzojstik...
Sad sam pogledao shta od softwarea moze da se koristi... FSUIPC i FSWide (standardno, ovo verovatno svi vec imaju), a za karticu idu posebni drajveri koji su besplatni i skidaju se na sajtu proizvodjaca i uz njih ide program koji ima sjajan graficki interfejs
untitled.JPG 125.33KB 34 downloads
Inace nisam ni sanjao koliko moze biti komplikovano kupiti neshto preko interneta..paypal ne postoji u srbiji, a za placanje preko racuna me za***avaju svi redom..koju sam god banku zvao tvrde da je to procesh ko da pravish atomsku bombu...meni se ipak cini da su oni nesposobni da bilo shta urade
Edited by Nikola, 25 December 2008 - 11:28 AM.
Posted 25 December 2008 - 11:56 AM
Imaju ploce koje se kace na USB a kontrolishu veliki broj inputa, ali ovo o cemu ja pricam je bash pravljeno za FS... moze jeftinije da se prodje..imash master kard kit koji koshta 20-ak evra i u njemu dobijesh plocu i sve delove, pa ti onda sklapash prvo nju...a ima i samo master card ploca da se kupi, a ti posle da kupujesh delove pa da kacish na tu stampanu plocu...ja sam ipak za opciju ovog vec sklopljenog...auu mnogo dobro samo jos da sam malo pametniji da to i napravim bilo bi super:D.jel ima tih stvari negde da se kupi home made malo jeftinije al da radi poso:))
Shta cesh jeftinije od ovoga, MCP Pro za 737NG u 1:1 razmeri (pravoj velicini) koshta 1100E...za pedestal panel, svaki sgment za radio, transponder, NAV radio, ADF je izmedju 200 i 300E...kompletan overhead panel koshta vishe od hiljadu evra...ceo kokpit moze da te izadje i preko 10k, a gde su projektori, veliki LCD displeji, ili shta vec, konstrukcija...jaka mashina... kad se sve uzme u obzir ovo je dosta pristojno reshenje
Posted 25 December 2008 - 09:54 PM
bogami nije jednostavno, uvek nadolaze
preoblemi...., nekompatibilnost, itd,
ali nisam odustao, treba puno strpljenja
a i kada sam gradis dosta para,
kupovina preko neta je izvodljiva samo
ako imas nekoga u insotranstvu pa da ti
tamo salulju ono sto si kupio, pa da ti oni dostave.
NA ZALOST TO TAKO FUNKCIONISE NAJSIGURNIJE,
moj ti je savet da ostanes pri varijanti glass cockpit
varijanti, evo jedan BESPLATAN glass cockpit softver,
ja ga koristim, radi stabilno i u mrezi sa vise racunara,
upravo je pre dva meseca Alex izdao novu verziju
softvera V2.0a8
http://forum.vas-pro...opic.php?id=437
neka ti je sa srecom,
Taky
Edited by Taky, 25 December 2008 - 09:56 PM.
Posted 26 December 2008 - 12:58 AM
Da, glass cockpit je definitivno najprakticniji... upravo sam uradio malu stampanu plocu za probu i skapirao da je vishe nego jednostavno uraditi za prostija kola...npr za LED diode za nocno osvetljenje....treba samo bakarna ploca, i crtez u autocad-u koji cete oshtampati na foliju...onda peglom prenesete crtez sa folije na plocu i sve to lepo zalijete sa HCl, a onda i sa H2O2...kad vidite da je reakcija zavrshena operete plocu i to je to, spremna je za ubacivanje ostalih elemenata na nju...samo pazite da se ne sprzite sa HCl, ume da bude neprjatno ili cak da zavrshite u bolnici
Tako je, nije nimalo jednostavno, i ne ocekujem da sve prodje 100% bez problema, to je prosto nemoguce...
Za sada imam lepu ideju kako da odradim mcp i radio panele...na zalost PMDG ce praviti probleme koje josh nisam skapirao kako da reshim, a vezano za izlazne podatke...PMDG nema SDK s kojim bih mogao da se zezam oko toga, dok ima neki software od project mangenta koji nije bash jeftin, ali ima nekih problema kad se koriste custom paneli...uglavnom, nisam siguran koji addon da uzmem kao platformu...
Shto se tice kupovine, tu sam bash zaglavljen, a u inostranstvu imam, al na pogresnom mestu, tako da nece bash biti od pomoci al i ovako sada nemam tih 200e koje cu imati posle nove godine i kad polozim neke ispite, pa se rodbina otvori
Edited by Nikola, 26 December 2008 - 12:59 AM.
Posted 27 December 2008 - 01:02 AM
A sta je to opasno,taj HCI?
Posted 27 December 2008 - 12:14 PM
E bre oce da mi da keca, lucaca, a ja ti ovde objasnjavam hemiju! A joj!
Edited by MILANRADOJEVIC, 27 December 2008 - 12:15 PM.
Posted 29 December 2008 - 01:00 PM
Posted 13 January 2009 - 08:44 PM
Nego, evo neshto za "druga" Ivana
http://www.avsim.su/...showtopic=36063
Posted 13 January 2009 - 11:17 PM
Jbt, josh nisam mrdnuo dalje od pocetka..nemam paypal (je**m ti i drzavu i finansije i banke i sve shto ima veze sa tim)...
Nego, evo neshto za "druga" Ivana
http://www.avsim.su/...showtopic=36063
Privet Nikola ,
video sam ovo pre par meseci , i iznervirao sam se jer nisam mogao da propratim diskusiju. Ja cu napraviti samo deo sa AP-om , i thorttle quadrant cu ubaciti tako da se nadam da cu dobiti onaj pijedestal u potpunosti sto se leve strane tice (kapetana), samo sto cu ga modifikovati malo zbog visine, jer zelim da ga uljuljam pokraj svog radnog stola
Posted 24 March 2009 - 03:44 AM
Inace fazon 5 Vdc koriste
Posted 24 March 2009 - 02:00 PM
Edited by Nikola, 24 March 2009 - 02:02 PM.
Posted 01 September 2009 - 10:38 AM
Posted 01 September 2009 - 10:45 AM
e ljudi ako nekom trebaju sijalicice u pilotskoj za 737-800 imam ih kuci oko 100-tinak komada,inace toga imamo na poslu "na merenje" pa ako nekom treba nek se javi!
Inace fazon 5 Vdc koriste
pa zbog toga su nam avioni u stanju kakvom jesu, a verovatno neko od tvojih kolega ima i srafove na merenje pa zbog toga i fale na krilima
Posted 14 November 2009 - 05:14 PM
Posted 17 November 2009 - 11:36 PM
-повезивање тастатуре са прекидачима(са сваке типке на тастатури, две жице које иду на један прекидач);
-остаје да се речи да те додатне тастатуре, ваш комп препознаје као управљаче за игру(потребан је софтвер);
-све то лепо на панеле које прави столар;
-остају само инструменти и контрола потиска.......
толко од мене....
почео сам пројекат
надам се да ће ускоро бити нека фотографија....... поздрав из Пирота!
Posted 22 November 2009 - 10:22 PM
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users