Jump to content

Photo

Cockpit

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts
  • VATSIM ID:951874

Posted 24 December 2008 - 10:54 PM

Pala mi je ideja da bih mogao da razvijem sopstveni kokpit, za pocetak bar neshto da uradim, pa bi me to teralo da polako radim dalje...U razgovoru sa dosta ljudi koji rade ili su vec uradili svoj, sazao sam da nije tako skupo uraditi sve ovo ako imate malo znanja i puno volje i da custom made paneli mogu izgledati bolje od onih sastavljenih plug and play delova... Nashao sam mnogo dokumenata o tome shta i kako, pa sam skapirao da mi za pocetak ne treba vishe od 150-200E... a kasnije moze da se nadogradjuje...

Shto se tice hardware-a, potrebno je samo malo...

Master karta koja se povezuje preko paralelnog porta ili pomocu USB-a s tim shto je onda potreban adapter
http://www.opencockp...tml?cPath=21_27
Koshta 53E shto je prava sitnica i ima 64 izlaza i 72ulaza....i vishe nego dovoljno za pocetak...

Dalje Displej karta, postoje za LCD i za segmentne displeje...link je za segmentnu...
http://www.opencockp...tml?cPath=21_28
kosta 32E i na nju moze se prikaciti 16 7-segmentnih displeja shto je vishe nego dovoljno za MCP na primer...

Ostalo su led diode, prekidaci, dugmici, segmentni displeji, kablovi ... sve je to 2-3E komad tako da nije problem..imaju da se nadju i boeing style kapice za knobove...i tako...uglavnom evo sema dole kako radi otprilike

Attached File  untitled.JPG   140.68KB   42 downloads

Za software josh ne znam shta treba, cekam odgovore nekih ljudi, ali sam citajuci neke forume doshao do zakljucka da PMDG ima problema sa postavkom komandi(navodno su imali neki software kji je povucen, pa ga je prodavao neko drugi, i tako...) shto za mene jeste problem, ali postoje nacini da se to sredi...

Ostalo je sminka...sve zavisi od zelje, maste, vestine, kako god :)

Toliko od mene za sad...ostaje da kupim i probam...ako ne radi, uvek mogu da je prodam na Ebay :)

#2 kosta93

kosta93

Captain

• Members
  • 820 posts
  • Interests:Avijacija, biciklizam, fotografija i tenis
  • VATSIM ID:1058828

Posted 25 December 2008 - 12:58 AM

auu mnogo dobro samo jos da sam malo pametniji da to i napravim bilo bi super:D.jel ima tih stvari negde da se kupi home made malo jeftinije al da radi poso:))

#3 Marcony

Marcony

Second Officer

• Members
  • 24 posts
  • VATSIM ID:1019109

Posted 25 December 2008 - 10:35 AM

Nista bez analognih instrumenata, mada su mnogo skupi!

Sto se tice home made-a... Kupis USB dzojstick, neki jeftiniji, rastavis ga i uzmes elektroniku.
Preko te plocice mozes povezati odredjen broj prekidaca i 2 (ili vise) potenciometra (za throttle i slicno).

Edited by Marcony, 25 December 2008 - 10:37 AM.

#4 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 25 December 2008 - 11:25 AM

Analogni instrumenti su suvishe skupi..ja sam ramishljao o Tu154, ali je prosto nemoguce to uraditi da lici na neshto...zato sam se skoncentrisao na glass kokpit koji je mnogo zahvalniji i po pitanju cene i po pitanju delova... custom made delovi za glass se mogu lakano napraviti, ali analogni instrument nemam pojma kako bih napravio :)
Shto se tice dzojstika ili gamepada, nisam siguran kako oni mogu da kontrolishu displeje i output signale, a i dzojstik kosta 10-ak evra i ima 10-15 buttona, s tim shto on zauzme jedan USB port...jedino da se nakaci neki USB hub sa eksternim napajanjem..kad se sve to uzme u obzir, ovo karta o kojoj pricam ispadne mnogo jeftinije u odnosu na ono shta nudi dzojstik...
Sad sam pogledao shta od softwarea moze da se koristi... FSUIPC i FSWide (standardno, ovo verovatno svi vec imaju), a za karticu idu posebni drajveri koji su besplatni i skidaju se na sajtu proizvodjaca i uz njih ide program koji ima sjajan graficki interfejs :)

Attached File  untitled.JPG   125.33KB   34 downloads

Inace nisam ni sanjao koliko moze biti komplikovano kupiti neshto preko interneta..paypal ne postoji u srbiji, a za placanje preko racuna me za***avaju svi redom..koju sam god banku zvao tvrde da je to procesh ko da pravish atomsku bombu...meni se ipak cini da su oni nesposobni da bilo shta urade

Edited by Nikola, 25 December 2008 - 11:28 AM.

#5 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 25 December 2008 - 11:56 AM

auu mnogo dobro samo jos da sam malo pametniji da to i napravim bilo bi super:D.jel ima tih stvari negde da se kupi home made malo jeftinije al da radi poso:))

Imaju ploce koje se kace na USB a kontrolishu veliki broj inputa, ali ovo o cemu ja pricam je bash pravljeno za FS... moze jeftinije da se prodje..imash master kard kit koji koshta 20-ak evra i u njemu dobijesh plocu i sve delove, pa ti onda sklapash prvo nju...a ima i samo master card ploca da se kupi, a ti posle da kupujesh delove pa da kacish na tu stampanu plocu...ja sam ipak za opciju ovog vec sklopljenog...
Shta cesh jeftinije od ovoga, MCP Pro za 737NG u 1:1 razmeri (pravoj velicini) koshta 1100E...za pedestal panel, svaki sgment za radio, transponder, NAV radio, ADF je izmedju 200 i 300E...kompletan overhead panel koshta vishe od hiljadu evra...ceo kokpit moze da te izadje i preko 10k, a gde su projektori, veliki LCD displeji, ili shta vec, konstrukcija...jaka mashina... kad se sve uzme u obzir ovo je dosta pristojno reshenje

#6 Taky

Taky

Second Officer

• Members
  • 16 posts
  • VATSIM ID:1039090

Posted 25 December 2008 - 09:54 PM

ja godinu dana gradim svoj kokpit 737,
bogami nije jednostavno, uvek nadolaze
preoblemi...., nekompatibilnost, itd,
ali nisam odustao, treba puno strpljenja
a i kada sam gradis dosta para,
kupovina preko neta je izvodljiva samo
ako imas nekoga u insotranstvu pa da ti
tamo salulju ono sto si kupio, pa da ti oni dostave.
NA ZALOST TO TAKO FUNKCIONISE NAJSIGURNIJE,

moj ti je savet da ostanes pri varijanti glass cockpit
varijanti, evo jedan BESPLATAN glass cockpit softver,
ja ga koristim, radi stabilno i u mrezi sa vise racunara,
upravo je pre dva meseca Alex izdao novu verziju
softvera V2.0a8

http://forum.vas-pro...opic.php?id=437

neka ti je sa srecom,

Taky

Edited by Taky, 25 December 2008 - 09:56 PM.

#7 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 26 December 2008 - 12:58 AM

Hvala, trebace mi :)

Da, glass cockpit je definitivno najprakticniji... upravo sam uradio malu stampanu plocu za probu i skapirao da je vishe nego jednostavno uraditi za prostija kola...npr za LED diode za nocno osvetljenje....treba samo bakarna ploca, i crtez u autocad-u koji cete oshtampati na foliju...onda peglom prenesete crtez sa folije na plocu i sve to lepo zalijete sa HCl, a onda i sa H2O2...kad vidite da je reakcija zavrshena operete plocu i to je to, spremna je za ubacivanje ostalih elemenata na nju...samo pazite da se ne sprzite sa HCl, ume da bude neprjatno ili cak da zavrshite u bolnici :)

Tako je, nije nimalo jednostavno, i ne ocekujem da sve prodje 100% bez problema, to je prosto nemoguce...
Za sada imam lepu ideju kako da odradim mcp i radio panele...na zalost PMDG ce praviti probleme koje josh nisam skapirao kako da reshim, a vezano za izlazne podatke...PMDG nema SDK s kojim bih mogao da se zezam oko toga, dok ima neki software od project mangenta koji nije bash jeftin, ali ima nekih problema kad se koriste custom paneli...uglavnom, nisam siguran koji addon da uzmem kao platformu...

Shto se tice kupovine, tu sam bash zaglavljen, a u inostranstvu imam, al na pogresnom mestu, tako da nece bash biti od pomoci :) al i ovako sada nemam tih 200e koje cu imati posle nove godine i kad polozim neke ispite, pa se rodbina otvori :P

Edited by Nikola, 26 December 2008 - 12:59 AM.

#8 CIPI CAPTAIN

CIPI CAPTAIN

Captain

• Members
  • 305 posts
  • VATSIM ID:1046100

Posted 27 December 2008 - 01:02 AM

Lepo to sve zvuci,sad kako bi ispalo... :thinking:
A sta je to opasno,taj HCI? :???:

#9 MILANRADOJEVIC

MILANRADOJEVIC

Captain

• Members
  • 500 posts
  • VATSIM ID:1033167

Posted 27 December 2008 - 12:14 PM

Cipi to je hlorovodonicna kiselina i JAKO je opasna, valjda :D !
E bre oce da mi da keca, lucaca, a ja ti ovde objasnjavam hemiju! A joj! :angry:

Edited by MILANRADOJEVIC, 27 December 2008 - 12:15 PM.

#10 Dusan

Dusan

Captain

• VIP Members
  • 328 posts
  • Interests:Photography, WEB Design
  • VATSIM ID:889522

Posted 29 December 2008 - 12:17 PM

Evo ako nekoga zanima, imate ovde "analogne" instrumente... nema bas za sve tipove, ali uz malo maste i znanja verovatno mogu da se nabudze

#11 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 29 December 2008 - 01:00 PM

evo ako nekog zanima i analogni meraci za 737NG
http://www.opencockp...auges-c-48.html

#12 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 13 January 2009 - 08:44 PM

Jbt, josh nisam mrdnuo dalje od pocetka..nemam paypal (je**m ti i drzavu i finansije i banke i sve shto ima veze sa tim)...

Nego, evo neshto za "druga" Ivana :mrgreen:

http://www.avsim.su/...showtopic=36063

#13 Ivanz80

Ivanz80

Captain

• Members
  • 440 posts
  • Interests:Civil aviation
  • VATSIM ID:1004136

Posted 13 January 2009 - 11:17 PM

Jbt, josh nisam mrdnuo dalje od pocetka..nemam paypal (je**m ti i drzavu i finansije i banke i sve shto ima veze sa tim)...

Nego, evo neshto za "druga" Ivana :mrgreen:

http://www.avsim.su/...showtopic=36063

Privet Nikola ,
video sam ovo pre par meseci , i iznervirao sam se jer nisam mogao da propratim diskusiju. Ja cu napraviti samo deo sa AP-om , i thorttle quadrant cu ubaciti tako da se nadam da cu dobiti onaj pijedestal u potpunosti sto se leve strane tice (kapetana), samo sto cu ga modifikovati malo zbog visine, jer zelim da ga uljuljam pokraj svog radnog stola :)

#14 markoraice

markoraice

Captain

• Members
  • 436 posts

Posted 24 March 2009 - 03:44 AM

e ljudi ako nekom trebaju sijalicice u pilotskoj za 737-800 imam ih kuci oko 100-tinak komada,inace toga imamo na poslu "na merenje" pa ako nekom treba nek se javi!
Inace fazon 5 Vdc koriste

#15 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 24 March 2009 - 02:00 PM

Na kakve sijalice mislish? ajd postavi sliku ako mozesh...

Edited by Nikola, 24 March 2009 - 02:02 PM.

#16 Ivanz80

Ivanz80

Captain

• Members
  • 440 posts
  • Interests:Civil aviation
  • VATSIM ID:1004136

Posted 01 September 2009 - 10:38 AM

Marko ajde ukoliko mozes da pojasnis malo o kakvim se sijalicama radi, i imas li prekidace :)

#17 marko mitic

marko mitic

Captain

• Members
  • 439 posts

Posted 01 September 2009 - 10:45 AM

e ljudi ako nekom trebaju sijalicice u pilotskoj za 737-800 imam ih kuci oko 100-tinak komada,inace toga imamo na poslu "na merenje" pa ako nekom treba nek se javi!
Inace fazon 5 Vdc koriste

:lol: :lol: pa zbog toga su nam avioni u stanju kakvom jesu, a verovatno neko od tvojih kolega ima i srafove na merenje pa zbog toga i fale na krilima :P

#18 Marcony

Marcony

Second Officer

• Members
  • 24 posts
  • VATSIM ID:1019109

Posted 14 November 2009 - 05:14 PM

Pojedini moduli mogu biti i jeftiniji, ako se naruci u KIT-u (samogradnja).

#19 SRB_PI

SRB_PI

Captain

• Members
  • 113 posts

Posted 17 November 2009 - 11:36 PM

-прикључивање друге и треће тастатуре(колико вам је прекидача потребно);
-повезивање тастатуре са прекидачима(са сваке типке на тастатури, две жице које иду на један прекидач);
-остаје да се речи да те додатне тастатуре, ваш комп препознаје као управљаче за игру(потребан је софтвер);
-све то лепо на панеле које прави столар;
-остају само инструменти и контрола потиска.......
толко од мене....
почео сам пројекат
надам се да ће ускоро бити нека фотографија....... поздрав из Пирота!

#20 SRB_PI

SRB_PI

Captain

• Members
  • 113 posts

Posted 22 November 2009 - 10:22 PM

овај би требало да зна нешто о хоме мејд кокпиту.....
http://www.youtube.c...rdodgeraviation

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users