Jump to content

Photo

ploca+procesor

• Please log in to reply
33 replies to this topic

#21 adr179

adr179

Senior First Officer

• Members
  • 92 posts
  • Interests:sve sto leti

Posted 29 October 2009 - 11:16 PM

Ovo + ovo = RAKETA i ne premašuje tvoj budžet. A o tome, kako meni već 4 meseca sa fabričkim coolerom radi na 3.85GHz bez ikakvog porasta temperatura ili bilokakvih poremećaja da ne pričam. I da, znam, kako nije Intel.

#22 Marko Tomasevic

Marko Tomasevic

Captain

• VIP Members
  • 1,525 posts
  • Interests:Computer Engineering

Posted 29 October 2009 - 11:27 PM

A o tome, kako meni već 4 meseca sa fabričkim coolerom radi na 3.85GHz bez ikakvog porasta temperatura...

Da li ste vi svesni da ne postoji nesto sto radi na 3.85GHz ???

#23 adr179

adr179

Senior First Officer

• Members
  • 92 posts

Posted 30 October 2009 - 12:05 AM

Ne, nisam, jer fabrički setting = 3.4GHZ postignuto za FSB 200 i množiteljem 17. Pošto je procesor Black Edition, ima otključan množitelj pa kad ga stavim na 19, dobijam 3.8GHZ, a onih dodatnih 0.5 dobijam sa dodatnim podešavanjem BIOS-a, gde se mogu postavljati vrednosti za svaki core posebno po jedan procenat u plus ili minus ili menjanjem FSB-a, jednostavno u zavisnosti od toga gde je nekom odredjenom sistemu takozvani "sweet spot" - vidi ovde i neke druge razultate i kombinacije.

#24 Marko Tomasevic

Marko Tomasevic

Captain

• VIP Members
  • 1,525 posts

Posted 30 October 2009 - 03:09 AM

Hmhmhm...ne postoji procesor koji realno moze da radi brze od 3.04GHz ??? (bar ne u slobodnoj prodaji)
To sto on pokazuje kao da radi na 3.4 ili 3.8 je samo prividno...ili efekat overclocking-a koji cak i ne daje nikakve rezultate (osim sto ce u dxdiag da pise i da izgleda kao mocno...)

Silicon based procesori tehnicki ne mogu da postignu brzinu vecu od 3.04GHz zato je razvoj i presao u pravcu multi-core CPU...
Prvi razlog je sam materijal izrade, drugi je nm tehnologija izrade...posredno ima jos dva razloga: brzina pulsiranja (velika verovatnoca da ce drugi poslati signal unutar CPU prestici onaj prvi i time ce sam logicki rezultat biti pogresan) i temperatura rada (sto je niza to je bolje...brze...a sto je brze, javlja se onaj prvi problem - overpulsing)...

Koga zanima mogu fino da objasnim zasto je to tako...koga ne, treba samo da bude svestan da procesor realne brzine preko 3.04GHz (silicon based) ne postoji.
Uostalom...ko god malo proshara internetom na tu temu, lako ce naci sve lepo objasnjeno.

Poz
Marko

Edited by Marko Tomasevic, 30 October 2009 - 03:11 AM.

#25 Danilo

Danilo

Administrator and Webmaster

• Administrators
  • 1,706 posts
  • VATSIM ID:952356

Posted 30 October 2009 - 07:53 AM

ja moj kloknuo na 4 ghz i ima razlike !!! po benchmark testovima. Sorry :) ovaj moj je 3333 mhzx2 e8600

#26 cmptohocah

cmptohocah

Captain

• Banned
  • 257 posts

Posted 30 October 2009 - 12:14 PM

To kad se klokuje procesor, kao ovi moji drugari sa sela kada obrade cilindar na zoljici, pa ona umesto 50 km/h nafura do 90 km/h... e sad to sto ona tako moze da ide minut i po' to pre nego sto se rasparca to je druga prica. Sad ce Djole da me klepi po usima za ovo (on je svoj klokovao profi) :D .

#27 Marko Tomasevic

Marko Tomasevic

Captain

• VIP Members
  • 1,525 posts

Posted 30 October 2009 - 03:30 PM

ja moj kloknuo na 4 ghz i ima razlike !!! po benchmark testovima. Sorry :) ovaj moj je 3333 mhzx2 e8600

Pa benchmark testovi obicno prilikom ocenjivanja uzimaju u obzir i samu varijablu na koliko GHz je procesor...Sta sad ja uzmem i malo se zezam sa radnom memorijom i napravim da mi pise da radi na 10GHz a on na 2.6GHz...rezultat testa ce mi svakako biti veci...sto ne znaci da je realniji...

Poenta cele price je da se ne zaludjujete pricom o preko 3GHz...furajte na multi-core i sto veci L2 cache,,,i sto brzi RAM...ionako je Winows7 expert za rad sa multi-thread aplikacijama tako da to ide sve u drugu dimenziju...

Kad procesori ne budu vise silicon based, vec kad smisle nesto drugo sto ce biti pristupacno za smrtnike, onda mozemo da pricamo i o 5 6 i 7GHz posto vec postoje radni projekti takvih procesora...ali materijal od kojih je izradjen je oko 10 puta, a proces izrade oko 15 puta skuplji.

Poz
Marko

#28 Danilo

Danilo

Administrator and Webmaster

• Administrators
  • 1,706 posts
  • VATSIM ID:952356

Posted 30 October 2009 - 04:33 PM

stats marko memory read utilisation, fps, tajming matematickih operacija ... ne gigaherci :) ima uticaja malo ali ne znatno tipa i ako je pojacan za 20% preformanse su jace tipa 3-5%

Generalno je tvoja prica OK samo ima malko incr:)

#29 Marko Tomasevic

Marko Tomasevic

Captain

• VIP Members
  • 1,525 posts

Posted 30 October 2009 - 05:02 PM

Ok

#30 Kristian

Kristian

Captain

• Members
  • 509 posts
  • VATSIM ID:1118235

Posted 30 October 2009 - 10:49 PM

A koju grafičku predlažeš uz sve to?????????? Ali onako da kolje! :thinking:

#31 adr179

adr179

Senior First Officer

• Members
  • 92 posts

Posted 31 October 2009 - 02:43 AM

Evo je ovde, za sve što je jaće od GTX 260 trebaš i mnogo veću zverku od procesora.

#32 SRB_PI

SRB_PI

Captain

• Members
  • 113 posts

Posted 12 November 2009 - 01:04 PM

неко рече нема процесора који имају радни такт већи од 3 и нешто гигахерца, па је моје питање, на колко ради Интел и7 и Интел и9?

#33 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts
  • VATSIM ID:920456

Posted 12 November 2009 - 05:39 PM

неко рече нема процесора који имају радни такт већи од 3 и нешто гигахерца, па је моје питање, на колко ради Интел и7 и Интел и9?

http://www.google.co...ved=0CC4QrQQwBA

Na 2.66, 2.80, 2.93, 3.06, 3.33 ..... nije sve u gigahercima... :)

#34 StORM48

StORM48

Captain

• Members
  • 131 posts

Posted 13 November 2009 - 10:08 PM

Naravno da nije sve u gigahercima, ali ni meni nije jasno šta to znači "ne postoje brži od 3.04", obzirom da se sada svaki drugi CPU može nagurati do 4 pa i više GHz, a da se to (po prvi put) stvarno oseti u zahtevnom softveru.

Pozdrav

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users