Jump to content

Photo

RAM memprija

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 Tosa

Tosa

Captain

• Members
  • 1,091 posts
  • VATSIM ID:966410

Posted 09 February 2010 - 11:30 AM

Ovako, instalirao sam Win 7 64x i imao sam 3 GB DDR2 Kingstona na 667 i u propertisu mi je pokazivao 3GB rama i da toliko koristi. E sad, dokupim ja jos 1 GB te memorija i sad mi cita da ima 4 ali kaze da koristi samo 2.93GB. U cemu je fora i kako da namestim da mi WIN 7 koristi sva 4 GB memorije. Jel moram da ponovo obaram sistem da bi koristio sava 4 GB?

Pozdrav

Edited by Tosa, 09 February 2010 - 11:31 AM.

#2 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts
  • VATSIM ID:920456

Posted 09 February 2010 - 11:38 AM

Ne moras nista da radis po pitanju softvera kada stavis novu memoriju.
Pitanje je samo da li si dobro instalirao memoriju, da li maticna ploca podrzava tu memorijsku konfiguraciju (4x1GB ? ) i naravno da li je taj novi memorijski stick ispravan.

Obicno je pozeljno uzimati memoriju istog tipa (brzina, tajming) i istog proizvodjaca. Mnogo je manja verovatnoca da ces imati problem ako tako uzimas.

(Ako mozes, napravi sliku gde pokazuje da prepoznaje 4 a koristi 2)

#3 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts
  • VATSIM ID:910243

Posted 09 February 2010 - 12:07 PM

Tosho pre kupovine memorije moras da znas jednu stvar, a to je sto Ivan kaze medjusobna kompatibilnost modula a i sa plocom. Najbolje lepo da uzmes onu knjizicu od mat. ploce i u njoj nadjes tabelu koja memorija u kojoj konfiguraciji ce da radi kojom brzinom i tu vidis najbolje a ima verovatno i spisak kompatibilnih modula. I naravno treba uzimati sto slicnije ako ne i identicne module jer doprinosi brzini i stabilnosti u radu.
Sad ti je jedino ostalo da vidis konfiguraciju modula tj. kako koji da stoji u kom slotu a u toj knjizici od maticne ploce koju treba da si dobio i da tako rasporedis memorijske module.

Edited by Nikolovski Stevan, 09 February 2010 - 12:08 PM.

#4 Banjo

Banjo

Captain

• Members
  • 384 posts
  • VATSIM ID:1074685

Posted 09 February 2010 - 01:21 PM

Sve sto su kolege navele je tacno samo jos proveri dal ti graficka vuce nesto od ram memorije. Neki modeli grafickih kartica koriste i deo sistemske memorije (narocito integrisane graficke kartice na maticnoj ploci).

Pozdrav!

#5 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts
  • VATSIM ID:951874

Posted 09 February 2010 - 03:16 PM

Tosa mi rece da je kupio istimemorijski modul kao ostala 3. Uglavnom, ja imam 8gb, i u windowsu pishe 8GB RAM (6.94gb Usable). Nikako mi nije jasno shta radi sa tim jednim gigabajtom.

#6 Djole

Djole

Captain

• Members
  • 237 posts

Posted 09 February 2010 - 07:32 PM

A sta vam pise u BIOSu za avaliable memory?

Za ovo sto se desava kod Nikole sam cuo vec, neka stavka u BIOSu je uzrocnik problema, probaj da iskljucis BIOS cache i ako imas opciju fast-boot. Takodje, proveri i opciju (ne znam tacan naziv, na plocama razl. proizvodjaca se razlicito zove) kod mene je recimo "mapping PCI space above the memory limit" ili slicno. Treba daj je ukljuceno. Takodje ako imate integrisane graficke karte, proverite u BIOSu da su isljucene (onboard VGA i slicno)

#7 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 09 February 2010 - 07:52 PM

Ma u principu ne smeta mi, nikad nisam uspeo da napunim tih ~7gb, tako da taj jedan ne pravi nikakvu razliku :)

#8 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts
  • VATSIM ID:1144239

Posted 09 February 2010 - 08:17 PM

Ljudi...pa i Windows mora da "guta" neku memoriju, nemoze sam od sebe da radi...e sad bas 1GB, malo je mnogo...

#9 Tosa

Tosa

Captain

• Members
  • 1,091 posts

Posted 10 February 2010 - 02:00 AM

Da, sva 4GB su ista tj. 4 modula po giga su isti, sve je isto, nema sta da se kosi medju njima al nesto ipak pravi problem, pa zato sam i instalirao Win 7 da bi mogao da max iskoristim RAM a sad nemam ni cela 3GB, sta da radim? Moja ploca je ASUS P5B-E?

#10 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 10 February 2010 - 02:58 AM

Toso, u biosu treba da postoji, posto koristis 64-bitni sistem, pazi kazem trebalo bi, jer nemaju sve ploce tu finkciju, "memory remapping" koji treba da stoji na ENABLED.

Drugo, idi na start, pa u onom RUN kao sto je na XP-u, ukucaj "msconfig" (bez navodnika), desni klik na msconfig, pa "run as administrator". Kad ti se otvori aplikacija imas tamo dugme "boot", pa zatim ides na "advanced option", tamo bi trebalo da imas negde podesavanja za "Maximum Memory", bitno je da su sva DESTIKLIRANA! Udari apply/OK i restartuj komp. Trebalo bi da resi problem.

Ako i to ne uspe, onda jos jedino ostaje da pogledas opet u biosu, trebalo bi da postoji funkcija za neki "northbridge" (sta god taj severni most bio :???: ), ali znam da upravo on treba da ima funkciju dali da dozvoli "memory remapping" ili ne.

Eto...valjda ce ovo da ti pomogne.

Edited by dallyborr, 10 February 2010 - 03:00 AM.

#11 Tosa

Tosa

Captain

• Members
  • 1,091 posts

Posted 10 February 2010 - 12:34 PM

Kuku meni kuku meni, :cry2: , probao sam ovo sa "msconfig" i sve je vec estiklirano i podeseno kako si napisao tako da mi jos ostaje cackanje po biosu a u to se razumem ko Marica u onu stvar. Sad sam na poslu pa cu da pokusam kad dodjem kuci kasnije. Pazi jos ovo, kad imam 3 GB onda mi cita sva tri i nemam ono u zagradi koliko korist a kad stavim i cetvrti onda cita 4 a u zagradi stoji juzbl 2.94. Uzas...

#12 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts

Posted 10 February 2010 - 01:11 PM

Jedino bios ostaje Toso.
Secam se na mojoj ploci pre ove koju sam uzeo novu nisu hteli moduli da rade od 512MB a kad se stave dva od 256 sve radi, i tako posle flesovanja biosa sve ko podmazano.
Probaj sa flesovanjem ili jos bolje izgooglaj da li postoji taj problem kod jos nekog i videces resenje.

A u nekim odgovorima sam nasao da je potrebno ukljuciti memory remap opciju kao sto dalibor kaze, da bi video sva 4GB osim ako je vista32bit onda si osudjen na 3GB.

Evo uostalom nisi jedini....
Vidis sta se nadje jednostavnim googlanjem.
http://www.google.co...lient=firefox-a

#13 Tosa

Tosa

Captain

• Members
  • 1,091 posts

Posted 10 February 2010 - 04:47 PM

E pa momci sta reci sem VELIKO HVALA :bow: , uradio sam kako je Dalibor rekao i u biosu podesio taj memory remapping ba enable i evo ga sad cita i radi sa sva 4GB, hvala vam puno svima, ja sad ko misice, malo cu da placem od srece, da pozelim mir u svetu , da ne bude rata i da sva deca budu sita :D

#14 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 10 February 2010 - 04:55 PM

Sad udri sa svih 4...bitno da smo resili jos jedan problem... :sup:

#15 Tosa

Tosa

Captain

• Members
  • 1,091 posts

Posted 10 February 2010 - 05:00 PM

Ajd jos jedno pitanje dok sam svez :) , dal je preporucljivo da klokujem RAM sa 667 na 800, koliko dobijam time i dal ce stabilno da radi??

#16 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 10 February 2010 - 05:12 PM

Vec sam ti rekao, probaj pa ako radi stabilno ostavi, ako ne, smanji kako je bilo, svaki overclock se manje vishe svodi na trial & error

#17 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts

Posted 10 February 2010 - 06:31 PM

Opet malo progoglaj pa za taj konkretan chip koji je na modulu proveri kako su drugi prosli a verovatno ima takvih koji su OC jihove memorije i kako se memorija ponasa. A nejvoroavtnije ces naci i dokle je mogla da se klokuje itd.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users