Jump to content

Photo

Moje muke

• Please log in to reply
30 replies to this topic

#1 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts
  • VATSIM ID:910243

Posted 05 June 2010 - 12:51 AM

E ovako, verovatno dosta vas primecuje da me nema mnogo online, ali imam dobar razlog za to.
Muci me hardver i to opasno.
Sta god da pokrenem zahtevnije (a da ne pricam o FS-u za koji znamo da napreze masinu) komp mi se restartuje ili blokira ponekad. Do skoro su mi izbijali BSOD redovno ali sad posle reinstalacije sistema se samo restartuje, ponekad i iz cista mira dok ne radi nista.
Sve je to pocelo jos prosle godine kad sam zamenio graficku i napajanje.
Umesto Ti4200 sam uzeo od drugara GF7600GS i umesto mog kineskog napajanja uzeh Chieftec od 350W.
E sad, kod njega je to sve savrseno radilo, a kod mene je pocelo da zeza skoro odmah.
Hteo bih kad bi neko bio raspolozen da uradimo neke probe sa drugim napajanjem i AGP grafickom pa da vidim sta ce da se desi.
Memoriju sam probao i sa Goldmemory i u drugom PC-u i lepo je radila.
Probao sam i da iskljucim neke HDD-e kako bi vukli manje struje jer sam sumnjao na napajanje, ali isto se desavalo, restart iz cista mira ili BSOD
.
Dakle sumnjam na tri stvari.
1. Graficka
2. Napajanje
3. Maticna ploca
4. mozda je sve i ispravno ali se graficka i maticna ne trpe iz nekog razloga(probao sam sa svakakvim drajverima) cak sam i BIOS maticne azurirao, kod elektronike je sve moguce...a mozda su i gremlini..

Konfiguracija je sledeca..
MB: ASUS P4V8X-X (VIA chipset, AGP 8x, zvuk, SATA, itd)
GFX: Gigabyte GF7600GS AGP 8x 256MB
CPU: Intel Celeron 2.4GHz
RAM: 1GB DDR400 Kingston u komadu
HDD1: Hitachi deskstar 60GB ATA/IDE
HDD2: WD 320GB ATA/IDE
HDD3: Samsung 300GB ATA/IDE
DVD-RW: Pioneer 110 ATA/IDE
Power: Chieftec 350W

Edited by Nikolovski Stevan, 05 June 2010 - 12:54 AM.

#2 Cane

Cane

Captain

• Members
  • 1,503 posts
  • VATSIM ID:965124

Posted 05 June 2010 - 01:10 AM

Vrati staru graficku,ili,ako je nemas vise,ubaci bilo koju...i slabiju.
Neces moci mnogo s njom,ali ces bar videti da li ce se komp restartovati.

Tako isto i sa napajanjem uradi ALI NIKAKO u isto vreme kad i graficku.
Prvo jedno,pa posle par dana drugo.

Pa cemo posle dalje.

#3 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts
  • VATSIM ID:1144239

Posted 05 June 2010 - 01:34 AM

Probaj ovo sto je Cane rekao, ali isto tako obrati paznju i na procesor...da se slucajno ne pregreva, pa ga BIOS stiti resetovanjem, da nebi "riknuo" totalno.

Skini odavde programcic koji prati temperaturu, i vidi dali se pregreva.

#4 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts

Posted 05 June 2010 - 02:30 AM

Ma znam sve to sto vi kazete i to je ok.
To mi je i bila namera da probam, samo me zanima ima li neko u BG-u sa slicnom konfiguracijom da vidim ili kod njega ili kod mene da li bi se desavalo isto.
Znaci ili bih odneo moje napajanje i graficku kod nekog ili da se neko proseta do mene sa njegovim napajanjem i grafickom. Meni je svejedno.

@Dalibor
Kaze program da mi ne podrzava procesor!? I nece. Naci cu neki drugi alat pa cu da vidim.

#5 Krema

Krema

Captain

• Members
  • 333 posts
  • VATSIM ID:1062064

Posted 05 June 2010 - 08:45 AM

Flesuj BIOS.

#6 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts

Posted 05 June 2010 - 12:22 PM

Flesovan je odavno i nista se nije promenilo.

#7 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts

Posted 05 June 2010 - 02:33 PM

Cesto mi je izlazio BSOD "IRQ not less or equal" sto znam da ima veze sa grafickom 100%
Ali opet kazem na njegovoj ploci je sve radilo super a kod mene zeza od starta skoro. Zato mislim da se ova moja ploca i graficka pozvadjaju povremeno. Ne vredi i sto sam IRQ podesio rucno u BIOS-u.
Zato bih voleo da probam moju graficku kod nekog ako je ispravna pa da je prodam ili zamenim ili neciju kod mene. Onda cu sigurno znati sta je problem.

#8 Stefan Miladinovic

Stefan Miladinovic

First Officer

• Members
  • 31 posts
  • Interests:Vazduhoplovstvo, nauka i tehnika, Citroen, muzika...
  • VATSIM ID:1153045

Posted 05 June 2010 - 02:36 PM

Budzio sam tati neku staru masinu, i mast mi je izvadila (pentium 220 MHz MMX, znam da nije ni blizu, ali su simptomi isti). Svako malo pa se resetuje, i to mi se cinilo kada krene da radi nesto sa grafikom, a nekad iz cista mira. Hteo sam da ga :bash:

Na kraju smo provalili sta je, ima neki naponski kontroler koji se ubacuje u slot, oblika kao RAM slot. E, tu se uvukla prljavstina, i iz nepoznatih razloga, pinovi su se razlokali. I najmanji potres stola je bio dovoljan da na trenutak izgubi kontakt i resetuje masinu (a i mene :ranting: ). Izduvali smo kontakte vazduhom, ispomerali ih malo da ojacaju i sada radi k'o blesav.

Poenta ove poduze price :D je da pogledas jel ti lepo sedi memorija, i graficka i ostali slotovi, mozda se nesto od ubadanja i vadjenja razglavilo pa gubi kontakt.

Srecno :up:

Edited by Stefan Miladinovic, 05 June 2010 - 02:38 PM.

#9 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts

Posted 05 June 2010 - 04:43 PM

Pa i to mi je padalo na pamet pravo da ti kazem, ali sam skoro siguran da je graficka ili slicno.
Pogledacu, mada redovno cistim komp sa cetkicom i usisivacem. Ali pogledacu kontakte, mozda si u pravu.

#10 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts
  • VATSIM ID:920456

Posted 05 June 2010 - 09:32 PM

Cesto mi je izlazio BSOD "IRQ not less or equal" sto znam da ima veze sa grafickom 100%
Ali opet kazem na njegovoj ploci je sve radilo super a kod mene zeza od starta skoro. Zato mislim da se ova moja ploca i graficka pozvadjaju povremeno. Ne vredi i sto sam IRQ podesio rucno u BIOS-u.
Zato bih voleo da probam moju graficku kod nekog ako je ispravna pa da je prodam ili zamenim ili neciju kod mene. Onda cu sigurno znati sta je problem.

IRQL Not Less or Equal je greska sa memorijom.

#11 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts

Posted 05 June 2010 - 11:15 PM

Probao sam je na drugom kompu cini mi se a radio sam i Goldmemory test.
Provericu jos jednom.

Naci cu sta ga muci...dolijace mi
"Iskopace te Bili, ja ti kazem"

#12 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts

Posted 14 June 2010 - 12:40 PM

Evo malo vise informacija. Jel ima neko lepsu kolekciju BSOD-ova
Posted ImagePosted ImagePosted Image
Posted ImagePosted ImagePosted Image

#13 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts

Posted 14 June 2010 - 02:35 PM

Stevane, i jedna i druga greska (8E i D1) su vezane za memoriju. Iako nije 100% sigurno, velika je verovatnoca da je problem sa memorijom. Moguce da je ventilator procesora nabio prasine u memorijski slot (po temperaturama vidim da ga odavno nisi cistio).

Takodje, moze biti problem sa memorijskim kontrolerom koji se na toj ploci (ako se dobro secam) nalazi odmah ispod procesora i verovatno ima mali hladnjak. Moguce je da je na njemu oslabio kontakt sa chip-om, da je propala termo pasta (ili termo 'zvaka'), i da se on pregreva.

Problem moze biti i softverske prirode, pa bih preporucio da probas sledecu stvar: Ukoliko se problem manifestuje stalno (ne samo kada igras igru) - uzmi neki od Linux (predlazem Ubuntu) Live CD-ova i boot-uj to umesto windows-a. Onda radi na racunaru kao sto bi normalno radio (gledaj YouTube, forume i slicno) i vidi da li dodje do problema. Ako imas slobodan neki mali stari hard disk, mozes i instalirati windows na drugi disk (da ne ubijes trenutni) i vidis da li se na njemu isti problem desava.

#14 Velibor469

Velibor469

Pilot Training Instructor

• VIP Members
  • 1,454 posts

Posted 14 June 2010 - 02:53 PM

glupo pitanje ali meni temp GPU 81 stepen...da to nije malo havarija koliko se ugrejao..i radi normlao sve cool ?

#15 Stefan Miladinovic

Stefan Miladinovic

First Officer

• Members
  • 31 posts
  • Interests:Vazduhoplovstvo, nauka i tehnika, Citroen, muzika...
  • VATSIM ID:1153045

Posted 14 June 2010 - 03:14 PM

To je, u principu, malo povisena temperatura, ali ako lepo radi (ne secka neocekivano, izbacuje linije i slicno) onda je ok. Ipak su vrucincine, dosta to utice :)

Granice mehanickog ostecivanja su negde 120, 150* C, ali to tesko da ce dostici ako je hladnjen i ne previse overklokovan itd. Samo cepaj :)

Edited by Stefan Miladinovic, 14 June 2010 - 03:15 PM.

#16 Velibor469

Velibor469

• VIP Members
  • 1,454 posts

Posted 14 June 2010 - 03:20 PM

ziv bio sto gidina ;)

#17 Danilo

Danilo

Administrator and Webmaster

• Administrators
  • 1,706 posts
  • VATSIM ID:952356

Posted 14 June 2010 - 03:45 PM

Moj veljeo idi popij pivo :)

Pazi sad IRQ NOT les or equal ... nemora da znaci da je memorija... ono manifestuje se na memoriji ali u glavnom nije
nego problem sa IRQ portovima tj resursima racunara....

znaci Stevane 100% znam da nisi uninstalirao staru karticu i ocistio drajvee kada si stavio novu ..

dakle uzmi sa guru3d cleanere i za staru i za novi karticu i i pociti sve drajvere od graficke...

Onda instaliraj nove ... najnovije ...

Napajanje bihja iskljucio mada eto probaj!!!! Ali ono moze da ugasi ili zaglavi i zablokira komp!!! ali ne i BSOD!!!!

Inace ta masina je za muzej !!! :)

#18 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts

Posted 14 June 2010 - 04:21 PM

Inace ta masina je za muzej !!! :)

:rolleyes: vala jeste.

#19 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts

Posted 14 June 2010 - 07:19 PM

Sistem je XP Sp2 instaliran pre nedelju dana, znaci svezi drajveri i sve, i koliko god puta ga reinstalirao do sad problem je isti.
Ocistio sam fino sve cetkicom i usisivacem isto pre jedno 7 dana, nije to sigurno.
E sad to sa zagrevanjem Northbridgea je moguce, a moguce je i da je ploca pocela da zeza. Kazem, probao i sa drugim modulima i isto se ponasa.
Znaci memorija nije 100% tj modul, ali Northbridge moguce da jeste. Pa se manifestuje na memoriju naravno jer je u njemu mem. kontroler.

Ma znam da je za muzej, al nema para sad za novu, mozda od oktobra nesto organizujem pa uzmem novu makinu.

Probacu nesto pa cu da vidim u vezi Northbridgea. Al me zacudjava jedn stvar da me nije zezalo dok sam koristio staru graficku a od kad sam stavio ovu novu od tada zeza.
Dok ne probam sa nekim ko ima slicne komponente da ukrstim moje, necu znati sigurno sta je.

#20 Velibor469

Velibor469

• VIP Members
  • 1,454 posts

Posted 14 June 2010 - 09:53 PM

imo sam slican problem i znas resio sam ga vrlo prosto....chovek mi je skinuo najnoviji BIOS za moju matichnu plochu, instalirao ochistio kuler i od tada nikad nista...jbg probaj daj boze samo da upali ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users