Novi "projekat"
Posted 19 August 2010 - 04:14 PM
Džojstik ili kako bi već moglo da se nazove, sa najjeftinijim kojim sam našao mikrokontrolerom sa USB modulom - PIC18F2550 (690 din u jednoj prodavnici u BG, u drugim nisam ni našao).
Kad već ima u sebi 10 10-bitnih AD konvertora od ukupno 28 pinova, onda da iskoristim što više mogu od toga.
Prvo sam mislio da bude 8 osa i 16 ili 32 tastera, ali moglo je više. Pa dobro, da nakačim još više, dođem do broja 64. Okruglo. U principu moglo je tako, ali ispalo je da tako kako sam mislio treba mnogo vodova da se provlači i to nikuda ne vodi osim komplikacijama.
Sledeće rešenje koje sam iz nekog razloga ranije obilazio bilo je spajanje tastera u matricu. Tako je ipak bolje, i tako je ostalo do kraja. Nedostatak je što ne mogu istovremeno da se drže pritisnuti tasteri u različitim redovima bez spajanja dioda redno sa tasterima). Pošto nije bilo dovoljno pinova da se matrica 8x8 direktno spoji na PIC, posle malo probavanja i simuliranja dođem i do rešenja koje radi, sa samo dva dodatna IC-a umesto prvobitnih 9 i neuporedivo manjim brojem potrebnih vodova Zašto bre uopšte pišem sve ovo ovoliko kao da nekoga zanima
Sve u svemu, simulacija radi lepo, još samo da se to napravi i proveri jel stvarno radi i kako. To sam prošle nedelje uradio, i radilo je uz jednu grešku koju ću kasnije još da spomenem.
Ovo je taj prototip a i jedini primerak, evo kako je ispao.
Sve radi, ali desi se da pobrka redove tastera kad se priključi na komp (prvi red ode na mesto poslednjeg, kasnije se u radu ne menja), ne svaki put. To je rešeno jednom malom ispravkom na pločici
i drugi deo izmene je softverske prirode koja malo usporava brzinu provera stanja svakog tastera i potova, ali i ovako je dovoljno brzo. Brojčano nisam siguran koliko, ali dovoljno da reaguje na kratke pritiske tastera.
10 10-bitnih osa i 64 tastera raspoređeno kao na slici
Potenciometri se spajaju žicama sa donje strane kao na slici, da ne pravi zbrku a i ipak je jednostrana pločica.
Mogu i drugim redosledom, ali onda neće ići po redu.
Na linku su svi potrebni i dodatni fajlovi koji idu uz ovo. Cena elemenata je približno 1100-1200 dinara u prodavnici u kojoj sam kupovao, neračunajući potenciometre, tastere i po potrebi diode koje se priključuju.
http://www.4shared.c...roller_v10.html
Zašto se zove SCGvACC, pa...kad je neko (Ivan Živanović i Toša, hvala im i ovom prilikom) sa ovog foruma trošio svoje vreme na moju obuku (to dokle se sa njom stiglo) u virtuelnoj akademiji, a ja sada ne letim često online koliko bi bio red, ovo je kao neka posveta i moj doprinos forumu
Posted 19 August 2010 - 05:10 PM
Posted 19 August 2010 - 06:31 PM
Možda nisam dobro razumeo, ti pitaš da li možeš prekidačima da daš ulogu tastera na tastaturi?
Edited by enaB, 19 August 2010 - 06:32 PM.
Posted 19 August 2010 - 06:48 PM
kad bude skroz gotovo baci neke slike ili video jos bolje..
Posted 19 August 2010 - 07:03 PM
Posted 19 August 2010 - 07:37 PM
Posted 19 August 2010 - 10:05 PM
Valjda nadjoh odgovor na sopstveno pitanje.
Svaka cast za trud! Duze vreme se vec igram sa PIC18F4550 i pokusavam da napravim neki custom USB kontroler za FS.
Jeste li probali nesto da napravite specificno, tipa da hardver cita COM1 radio i prikazuje na 7 seg displeju ili tako nesto? Nigde nisam uspeo da nadjem potrebne informacije kako bih napravio Windows softver koji bi komunicirao sa hardverom na takav nacin.
Posted 19 August 2010 - 11:22 PM
Rađeno je u mikroC PRO.
Hvala!
Kakav? Kako napreduje?Duze vreme se vec igram sa PIC18F4550 i pokusavam da napravim neki custom USB kontroler za FS.
Nisam, tek sam sa ovim završio, ali to mi je palo na pamet kao sledeći poduhvat Razmišljao sam malo o tome, i nisam našao nikakvu C/C++ biblioteku za Windows prilagođenu za komunikaciju sa USB uređajima na takav način, kao što i sami kažete. Postoji za Linux libhid za koji kažu da može i na Windowsu da profunkcioniše, nisam još probao.Jeste li probali nesto da napravite specificno, tipa da hardver cita COM1 radio i prikazuje na 7 seg displeju ili tako nesto? Nigde nisam uspeo da nadjem potrebne informacije kako bih napravio Windows softver koji bi komunicirao sa hardverom na takav nacin.
Još da dodam, nisam ranije napisao. Pretposlednja slika u prvoj poruci, sa otvorenim prozorima; sve ose izgledaju na istom mestu i na prvom i na drugom prozoru, kao da je kopirana slika pa nameštena. Ali nije, nego kada su pravljeni screenshotovi nije bilo priključenih potova na pinove i slučajno su se pogodila takva očitavanja, moglo je i drugačije da se zalomi.
Druga stvar koju nisam napisao je da može da se doda još 16 tastera, po 8 u dva reda za koje pinovi ne postoje ali može da se zalemi direktno na pločicu uz softversku izmenu pa da samo tih 16 bude u trećem džojstiku.
Edited by enaB, 19 August 2010 - 11:24 PM.
Posted 19 August 2010 - 11:34 PM
Inace, sto se prekidaca tice - mozda bi bilo lakse da iskoristis dva 16x1 demultipleksera i stavis prekidace na ulaze demux-a. Imao bi 32 tastera (cak i vise ako te ne mrzi ), i vrlo brz scan rate (74HC imaju response time u redu nekoliko nano sekundi).
Inace, nisam daleko dosao sa projektom najvise zbog istog problema kao sto si ti naveo - elektronika i firmware za MCU mi nisu problem, to sam odavno apsolvirao, medjutim "bridge" softver izmedju FS-a i hardvera nisam nista uspeo da uradim.
Inace, ako mozda tebi pomogne, jedno od 'poznatih' imena za USB i Windows je Jan Axelson. Mozda ti nadjes nesto sto je meni promaklo...
Posted 20 August 2010 - 12:28 AM
Nisam baš najbolje razumeo gde si mislio da se stavi demux, ja sam mislio na nekorišćene izlaze 8 i 9 na 4017 koji se sada preskaču, tu da se samo prikače još dva reda sa 8 tastera u svaki. To sam hteo u početku pa sam odustao da ne komplikuje rutiranje bez potrebe, ionako ne znam ni šta ću sa ovih 64.
Ako si mislio na knjige tog Jana, imam već njegovu USB Complete: The Developer's Guide koju sam preskrolovao i nisam primetio da ima bar jedan celovit primer koda, mada mi nije do čitanja toga 3 dana pred početak ispitnog roka i 2 nepoložene matematike od kojih sam koliko-toliko spremio jednu a postoji realna mogućnost da ne položim nijednu
Posted 20 August 2010 - 12:34 AM
Ako ti spojis tri select pina na mikrokontroler (tri neka izlaza) a izlaz demux-a na neki Input pin mikrokontrolera, mozes softverski da sekvencijalno biras svaki od 8 ulaza demux-a i da proveravas da li je izlaz 1 ili 0
Nemam ni jedan softver za crtanje shema sada da nacrtam, nazalost.
Posted 20 August 2010 - 12:42 AM
U svakom slučaju, nema na ovome kako je sada dovoljno slobodnih pinova na PIC-u za još jedan nezavisan mux/demux
Posted 20 August 2010 - 12:46 AM
Mislio sam da si samo 32 stavio.
Sa demultiplexerima (jedan taster po kanalu) bi moglo vise dugmica da se istovremeno pritisne, zato mi pade to na pamet
EDIT: Mislio sam na multiplexer, ne DE-MUX
Edited by Ivan Kovacevic, 20 August 2010 - 12:47 AM.
Posted 20 August 2010 - 12:57 AM
Sa demultiplexerima (jedan taster po kanalu) bi moglo vise dugmica da se istovremeno pritisne, zato mi pade to na pamet smile.gif
Pa...da, ali bi i dosta više vodova moralo da se provlači i više pinova ili neke druge vrste kontakata bi bilo na samoj pločici
Edited by enaB, 20 August 2010 - 12:58 AM.
Posted 14 February 2011 - 11:33 AM
Pijem kafu i citam ovaj topic.Ja vec oko godinu dana imam napravljen volan sa ovom elektronikom i radi savrseno.Kako ga postavim tako radi .Nisam imao problema.Ako se dobro resi mehanika onda je problem gotovo resen jer je elektronika manji problem.Nisam iskoristio sve tastere sa matrice jer meni osobno ne trebaju....vise volim ba prekidace ukljucujem misem direktno u cockpitu ali to je stvar ukusa.Ovih 6 analognih osa sam iskoristio tako sto su mi 3 osnovne za volan i pedale a ostale 3 za gas,korak i mixure s tim sto prebacim ,obicno,mixure da mi bude trimer kada letim recimo na boingu.U nekom narednom topicu mogao bih dodati neku sliku.Trenutno pravim lepsu varijantu sa bakarnim cevima od parnog grejanja.Usput da dodam da vrednost potenciometara nije kriticna.Ako volan malo igra u centru to se moze resiti na taj nacin da mu se napajanje dovede direktno sa nekog dobro stabilisanog ispravljaca jer napon od 5 volti iz comp.napajanja nije bas najcistiji....POZDRAV od moje malenkosti....ZOKY NIS
Posted 14 February 2011 - 01:45 PM
Sa kojom elektronikom?Ja vec oko godinu dana imam napravljen volan sa ovom elektronikom
Posted 14 February 2011 - 11:03 PM
Sa PIC 18F2550 programirao ga sa HOME MADE programatorom .Uz njega ide Q od 20 MHz i 2 mala blok kondenzatora od po 18p i naravno napravio sam matricu.Tu su 4 hot switcha za 3D a ostali tasteri ti po volji.Sve to sam napakovao na osrednju raster plocicu a moglo je i manje.Kablovi bi bilo pozeljno da budu simovani/oklopljeni/prema potenciometrima.Mehaniku sam smestio u kutiju od stare PIII simensove horizontalne mashine.tako da pored volana na prednju plocu mogu da stanu i potenciometri i tasteri .To je to otprilike.Jos da dodam pedale sam napravio od kockastih metalnih cevi.Preko klackalice jedna ide pedala napred a druga nazad...prosto...a klackalica se vrti na lageru.U osovini klackalice je ujedno i potenciometar.To je to......pozdrav ZOKY...NIS
Posted 14 February 2011 - 11:34 PM
a "ovom" i period od godinu dana je jednako nemoguć teoretski i praktično, jer tada nije bila ni u planu To mi nije bilo jasnoJa vec oko godinu dana imam napravljen volan sa ovom elektronikom
Pozdrav
Posted 15 February 2011 - 01:34 PM
Tako je...dobro sam rekao da letim oko godinu dana.Varijanta PIC 18F2550 sa nekoliko pasivnih elemenata.6 analognih osa za potenciometre i matrica 6x6 to je 36 tastera od kojih su 4 hot switch za 3D i oni se ne mogu menjati a ostalima mozes dati funkciju koju zelis.Isti PIC moze da se reprogramira da dobijes 8 analognih osa uz neke pale prepravke POZDRAV....ZOKY...NIS
Posted 15 February 2011 - 02:03 PM
3 user(s) are reading this topic
0 members, 3 guests, 0 anonymous users