Džojstik ili kako bi već moglo da se nazove, sa najjeftinijim kojim sam našao mikrokontrolerom sa USB modulom - PIC18F2550 (690 din u jednoj prodavnici u BG, u drugim nisam ni našao).
Kad već ima u sebi 10 10-bitnih AD konvertora od ukupno 28 pinova, onda da iskoristim što više mogu od toga.
Prvo sam mislio da bude 8 osa i 16 ili 32 tastera, ali moglo je više. Pa dobro, da nakačim još više, dođem do broja 64. Okruglo. U principu moglo je tako, ali ispalo je da tako kako sam mislio treba mnogo vodova da se provlači i to nikuda ne vodi osim komplikacijama.
Sledeće rešenje koje sam iz nekog razloga ranije obilazio bilo je spajanje tastera u matricu. Tako je ipak bolje, i tako je ostalo do kraja. Nedostatak je što ne mogu istovremeno da se drže pritisnuti tasteri u različitim redovima bez spajanja dioda redno sa tasterima). Pošto nije bilo dovoljno pinova da se matrica 8x8 direktno spoji na PIC, posle malo probavanja i simuliranja dođem i do rešenja koje radi, sa samo dva dodatna IC-a umesto prvobitnih 9 i neuporedivo manjim brojem potrebnih vodova

Sve u svemu, simulacija radi lepo, još samo da se to napravi i proveri jel stvarno radi i kako. To sam prošle nedelje uradio, i radilo je uz jednu grešku koju ću kasnije još da spomenem.
Ovo je taj prototip a i jedini primerak, evo kako je ispao.

Sve radi, ali desi se da pobrka redove tastera kad se priključi na komp (prvi red ode na mesto poslednjeg, kasnije se u radu ne menja), ne svaki put. To je rešeno jednom malom ispravkom na pločici

i drugi deo izmene je softverske prirode koja malo usporava brzinu provera stanja svakog tastera i potova, ali i ovako je dovoljno brzo. Brojčano nisam siguran koliko, ali dovoljno da reaguje na kratke pritiske tastera.

10 10-bitnih osa i 64 tastera raspoređeno kao na slici
Potenciometri se spajaju žicama sa donje strane kao na slici, da ne pravi zbrku a i ipak je jednostrana pločica.

Mogu i drugim redosledom, ali onda neće ići po redu.
Na linku su svi potrebni i dodatni fajlovi koji idu uz ovo. Cena elemenata je približno 1100-1200 dinara u prodavnici u kojoj sam kupovao, neračunajući potenciometre, tastere i po potrebi diode koje se priključuju.
http://www.4shared.c...roller_v10.html
Zašto se zove SCGvACC, pa...kad je neko (Ivan Živanović i Toša, hvala im i ovom prilikom) sa ovog foruma trošio svoje vreme na moju obuku (to dokle se sa njom stiglo) u virtuelnoj akademiji, a ja sada ne letim često online koliko bi bio red, ovo je kao neka posveta i moj doprinos forumu