Jump to content

Photo

Za Vlasnike REALTEK AC97

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts
  • VATSIM ID:920456

Posted 04 August 2006 - 08:18 AM

Posle oko 8 sati testiranja, naleteo sam na veoma shokantno saznanje o drajverima i podesavanjima za ovu integrisanu zvucnu karticu. Naime, posle dugog razmisljanja o uzroku porasta FPS-ova kada mjutujem zvuk (sa oko 10-15 na 30), i posle promenjenih 5 drajvera, ispostavilo se da je po DEFAULT-u ukljucen S-PDIF izlaz, odnosno digitalni opticki izlaz za prenos zvuka. Kada sam u opcijama to iskljucio, FPS je sa prosecnih 10 na zemlji sa Konkordovim takeoff-powerom preslo na zadovoljavajucih 25 koji se posle 1000FT agl polako pretvaraju u fluktacije izmedju 30 i 40 i to sa FlyTampa scenarijom, i naravno - sve ma maximumu (sto se ranije nisam ni usudjivao da probam).

Dakle: Instalirati najnovije drajvere za RealTek AC'97 zvuk, zatim naci "SoundManager" u Control Panel-u i softverski iskljuciti S-PDIF ako je ukljucen, startovati Flight Sim i donja vilica na povrsinu stola kad vidite FPS :)

Jos se dodatno poboljsanje dobija upotrebom PCI zvucne kartice, jer se za ovu integrisanu resursi dele sa ostalim programima, izgleda. Dakle, sa nekom matorom PCI karticom i ovom RealTek iskljucenom u BIOS-u, FPS se popeo jos nekih 20%, sto je i dalje lepa promena koja nije na odmet....za poredjenje, sa DF727 poletanje sa beograda uz 30 FPS constant, da bi vec na 8000 fita, to prelazilo 40 FPS :eek:

Preporucujem jednostavan test pre bilo kakvih instalacija, podesavanja i slicno. Posle startovanja FS-a, max-irati sva podesavanja, naci neki avion koji jede resurse, i ima glasne i kvalitetne zvukove (PMDG, ili SSTSIM Concorde (najbolja opcija)) setovati takeoff power a zatim ugasiti zvuk pomocu default taster-a "Q" Ako razlika u FPS-u bude znacajna, proveriti tip maticne ploce i integrisane zvucne kartice, i primeniti metodu iznad.

#2 Marko Tomasevic

Marko Tomasevic

Captain

• VIP Members
  • 1,525 posts
  • Interests:Computer Engineering

Posted 04 August 2006 - 10:10 AM

Interesantno...bash cu to da probam danas na ovoj kanti od racunara ovde u HN...na njoj ima Realtec dok u BG imam integrisan SB Live! 24bit

pozdrav
Marko

OVO JE NEVEROVATNO !!!!

ZNACI SVAKA TI CAST NA OVOM...imam opusteno 30fps na sred LYBE-a sa grafickom NX6200AX (u prevodu SMECE)

Kad dodjem u BG vodim te na pice :D

Pozdrav
Marko

#3 snake

snake

Captain

• Members
  • 185 posts

Posted 04 August 2006 - 11:02 AM

Cim poskidam ovih 17MB drajvera probam i javljam. Nego jer moze mala pomoc gde da iskljucim taj S-PDIF? Control panel pa Sounds, Speech and Audio Devices pa Sound and Audio Devices...??? Pa gde je taj sound manager? Naso sam samo sound effect manager. Super bi bilo ako ovo uspe.

Takodje imam pitanje.
Koliko bi FPS trebao da izvucem sa ovim glupim Fujitsu Siemensom?

Intel Celeron 1.8GHz
512MB RAM Kingston bila neka glupa od 128 pa zamenio pre2 god.
Graficka ATI Radeon 9250 Gamer Edition 256MB kupljena pre mozda mesec dana umesto integrisane SiS (govno) od 32MB koja mi je zdrala RAM pa isklucena.

Na stajanci u Tivtu sa scenariom i avionom Flight1 Super80 mi je 22fps (lock na 30) i to samo kad prebacim pogled na avion odozgo. Inace kada setam kameru oko aviona u proseku je iznad 10. Opcije za display podesavanje su mi na Medium High (tako se FS sam podesio kada sam ga instalirao). Ono sto mene nervira je kada mi u finalu za taj isti Tivat frejm rejt pocne da pada na ispod 10 (5 u proseku) i to kada mi je najbitnije za sletanje pocne seckanje i oranje.

Dakle da li mogu vise sa ovom grafickom i kako? To mi je prva ozbiljnija graficka jer od kada sam kupio racunaljku bilo je ono SiS govno. Da li je problem u drajverima posto su i oni dosta matori ili kako.

#4 pixxel

pixxel

Captain

• Members
  • 127 posts
  • VATSIM ID:919375

Posted 04 August 2006 - 01:01 PM

Meni je sa lybe 3.0 (onaj rasin) sa pmdg 747 skocilo sa nekih 10 na 11-12 fps, tako da ja nemam neku vecu razliku... mozda je i u kombinaciji sa karticom - ja imam ati 9550ge...

#5 snake

snake

Captain

• Members
  • 185 posts

Posted 04 August 2006 - 01:32 PM

Znaci onda da ne ocekujem previse sa ovom karticom?
Opet kazem to mi je prva ozbiljnija kartica tako da nemam bas iskustva.
Pa dobro i ovo mi je super sto je sada u odnosu kako mi je bilo sa kartom od 32MB, a bilo je uzas. Sa scenariom za Podgoricu (stari scenario) circilng mi je bio nemoguc koliko je seckalo u finalu za stazu 18.

Edited by snake, 04 August 2006 - 01:34 PM.

#6 Ljubinko

Ljubinko

Captain

• VIP Members
  • 1,262 posts
  • VATSIM ID:922417

Posted 04 August 2006 - 01:34 PM

meni je lybe 3.0 na nekih 18-20 sa PIC737 (ATI 9600XT, SB LIVE)
zato kada se predje na EGLL, za koji imam scenario do jaja, sa PMDG747 pada na 12-18FPS...

imam i ja integrisanu tu realtek ali koristim SB Live, mozda da se prebacim?

#7 Vuk

Vuk

Captain

• Members
  • 424 posts
  • Interests:3D Modeling,Sound editing
  • VATSIM ID:967140

Posted 04 August 2006 - 02:14 PM

@JAT241 skini za svoj Live! KX (3rd party) drajvere...ima da progledaš :eek: pogotovu što je pod XPom creative totalno ubrljao stvar za live serijal kartica tako da se nezna ni koj` pije ni koj`plaća...Kad skineš KX nemoj da te mrzi pročitaj uputstvo i videćeš o čemu govorim,namesti kako ti odgovara sve (ako nema 150 podešavanja,dajem ruku) i onda voziiiii :plane:

#8 Marko Tomasevic

Marko Tomasevic

Captain

• VIP Members
  • 1,525 posts

Posted 04 August 2006 - 03:29 PM

Na stajanci u Tivtu sa scenariom i avionom Flight1 Super80 mi je 22fps (lock na 30) i to samo kad prebacim pogled na avion odozgo. Inace kada setam kameru oko aviona u proseku je iznad 10. Opcije za display podesavanje su mi na Medium High (tako se FS sam podesio kada sam ga instalirao). Ono sto mene nervira je kada mi u finalu za taj isti Tivat frejm rejt pocne da pada na ispod 10 (5 u proseku) i to kada mi je najbitnije za sletanje pocne seckanje i oranje.

Tivatski scenery sadrzi neke bolesno lude efekte koji kolju graficku karticu (moguce jer jer radjen za FS2002) tako da npr i kod mene na UBICA mashini u BG (2GB Rama i NX8600GT-2TD) framerate kada se vrtim oko aviona pada ispod 20 a inace je opusteno 35...

Ja sam sada kada sam ugasio S/PDIF dobio mnogo bolje performanse na ovoj ovde masini (1.5GB i NX6200AG-SMECE) tako da sada na maximalnoj rezoluciji 1280x1024-32bit i sa svim opcijama na oko High (i bez antialiasing-a) imam oko 30fps na sred LYBEv3 sto mi je ranije bilo NEZAMISLIVO sa ovom grafickom...
Sve u svemu, svaka cast na ovom saznanju....

Inace, za vlasnike Realtek integrisanih zvucnih kartica...Sound Manager se pali:
Start -> RUN -> "soundman"
DoubleCLick u SysemTray na plavu ikonicu i onda u tab "Speaker Configuration" treba podesiti da se izlazi S/PDIF Coaxial/Optical ne koriste

Toliko...
Pozdrav
Marko

#9 Slobodan

Slobodan

Captain

• Members
  • 303 posts
  • VATSIM ID:922016

Posted 04 August 2006 - 03:53 PM

A meni je svuda zakucan na 30 (lock na 30)... Da se i zahvalim Marku za pomoc sa upgrade-om...
AMD Athlon 64 3000+
Asus A8N-E
1.5GB DDR400 (od toga 1gb geil sa hladnjacima, a drugih 512 neko sranje)
WD2500KS S-ATA II 250GB HDD
Asus ATi Radeon X700Pro 256mb

:)

#10 Ljubinko

Ljubinko

Captain

• VIP Members
  • 1,262 posts
  • VATSIM ID:922417

Posted 04 August 2006 - 03:55 PM

covece kako to, ja imam jacu masinu od te tvoje smece i imam manji frame rate od tebe...

#11 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts

Posted 04 August 2006 - 07:18 PM

Ja sam bio shokiran kada sam to primetio. Krenulo je sa Konkordom koji mi je davao 10-tak frejmova zbog intenzivnih zvukova Reheat-a. Kada mjutujem zvuk, bude oko 30FPS, tako da mi je to dalo ideju da probam sa matorom PCI zvucnom, sto mi je dalo neverovatne rezultate, ali los kvalitet zvuka. Onda sam skoro slucajno primetio da je spdif ukljucen, pa sam ga iskljucio i onda mal' nisam pao sa fotelje kad sam video kako radi.

Kao sto sam rekao, ne moze svima da bude isto, jer prvenstveno nemaju svi iste kartice, a i ko zna da li su njima po default ukljuceni SPDIF izlazi ili ne. Takodje, kao sto sam napomenuo, upotreba dodatne PCI zvucne kartice, i iskljucivanje integrisane takodje pomaze, i to znatno.

Dosao je trenutak kada sam, nabavivsi X1300Pro shvatio da bez pola hiljade necu imati dobre frejmove....pa mi je padalo na pamet nesto drugo. Dobra zvucna karta kosta ispod 80 evra (ne mislim na audiofilske kartice od pola miliona <_< )

Eh, da.....aj'te ljudi da ne napravimo od ovog thread-a pissing contest ko dobija bolje FPS.....nego da se skoncentrisemo da SOFTVERSKI to povecamo jos vise (ako je moguce) jer to je cilj ovog thread-a. Ne moraju bas svi da odu u pi*du materinu svaki put :yahoo:

Ucinilo mi se da je neko rekao da ima Seagate SATA II od 250GB HDD, pa bih pitao kako se ponasa, jer nameravam to da uzmem.......kakav je po pitanju temperature? Nije valjda kao Maxtor da mozes Tradicionalni Engleski Dorucak da napravis na njemu?

Posted Image

#12 Marko Tomasevic

Marko Tomasevic

Captain

• VIP Members
  • 1,525 posts

Posted 04 August 2006 - 07:43 PM

covece kako to, ja imam jacu masinu od te tvoje smece i imam manji frame rate od tebe...

Koju to dobru masinu imash ? aj daj konfiguraciju da vidim ?

#13 Marko Tomasevic

Marko Tomasevic

Captain

• VIP Members
  • 1,525 posts

Posted 04 August 2006 - 07:54 PM

Da dodam josh neshto shto sam primetio...SquawkBox je smece NAJVECE...testiraj to malo i vidi koliko pada FrameRate kad se on upali..tj kolika je razlika sa i bez njega...kod mene oko 5 do 10fps...
Bez SB3 je oko 30...a sa njim oko 20 (sa padovima do 10)...znaci KATASTROFA koliko je losh

Pozdrav
Marko

#14 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts

Posted 04 August 2006 - 09:26 PM

Ja koristim FSInn, pad FPS je samo 5-6% u porednjenju sa SB3 gde izgubim oko 30%

#15 Marko Tomasevic

Marko Tomasevic

Captain

• VIP Members
  • 1,525 posts

Posted 05 August 2006 - 08:57 AM

RESPECT !!!!
I ja koristim FSInn u Beogradu...ovde me mrzilo da ga instaliram ali ocu obavezno...

Pozdrav
Marko

#16 Slobodan

Slobodan

Captain

• Members
  • 303 posts
  • VATSIM ID:922016

Posted 05 August 2006 - 09:16 AM

WD se ponasa odlicno i daleko je od maxtora, doduse meni na njemu mogu da se prave kocke leda... :) ali probao sam da ugasim cooler i vidim kako se ponasa, dosta hladno, utvrdjeno metodom dodira :) Malo je falilo da se za*ebem i kupim maxtor kad mi Marko rece sta je uopste maxtor i sve mi postade jasno

#17 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts

Posted 05 August 2006 - 11:32 AM

OOo, da! Ja sam od maxtora oprao ruke pre 2 godine, i od tada samo Hitachi uzimam (Seagate tada nisu bili tako dostupni kao sada)....ovaj sto imam, Hitachi od 120 GB - posle 12-tak sati (koliko mi komp radi skoro svakog dana) on ostaje hladan na dodir.....a hladjen je samo jednim system fan-om od 45 dinara :eek:

Imam kod sebe 3 maxtora, zaostala od nekog posla - kad je radio sat vremena videlo se ono komesanje vazduha iznad njih - kao iz repa aviona dok sedi na gejtu (APU Exsaust) :bash:

#18 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts
  • VATSIM ID:951874

Posted 06 August 2006 - 08:18 PM

da se ja vratim na zvuk... inace, trenutno nisam u bg i citam forum na telefnu, shto uopste nije lako, tako da se izvinjavam shto nisam bash temeljno iscitao sve postove. i, da, zbog teinickih (ne)uslova, ostatak texta ide u novi post...

e, sad..., ja trenutno nemam ideju koja je zvucna kartica montirana na moju mashinu, jer sam nekih 200km od istog...uglavnom, kada umesto zvucnika zakacim slusalice, frame rate u FS se zakuca za 2... ima li neko ideju u cemu je problem i kako ga resiti..

#19 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts

Posted 07 August 2006 - 08:37 AM

e, ovo je vec banalno! :D Izvini na komentaru, ali ovakve gluposto sam vec cuo par puta od britanaca ili amerikanaca koji imaju one racunare od 40.000$ a ne znaju ni da ih koriste..... :bash:

Naime, ako imas zvucnu karticu - ona samo u koordinaciji sa procesorom pravi odredjeni zvuk (odnosno niz naponskih impulsa od oko 500mV) i to "stoji" na onom zelenom konektoru nazad. Kada ti ukljucis slusalice, ti impulsi idu kroz slusalice, kada stavis zvucnike - idu kroz zvucnike. E, ali poenta je sto to ne moze da utice na FPS, jer sama zvucna kartica radi istu kolicinu posla bez obzira sta je konektovano, i da li je bilo sta i konektovano (ako razumes sta 'ocu da kazem). Isto tako, system ne moze da prepozna da li si ti povezao zvucnike ili slusalice, jer za racunar, to je samo konektor sa odredjenom impedansom, koja je u slicnim opsezima za oba.

Jedino sto mi pada na pamet je obrnuta situacija, da kada stavis zvucnike FPS ode u pizdu materinu, ako imas neke 7.1 na primer, pa sad ta integrisana kartica predje iz stereo mod-a, u 7.1, sto svakako zahteva vise resursa. Ili ako imas USB headset - pa da imas neki fazon sa softverom....mada nikada do sada nisam cuo da neko ima problema sa USB hedset-om i performansama. <_<

#20 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts
  • VATSIM ID:951874

Posted 07 August 2006 - 10:43 AM

Mislish da meni ne zvuci glupo...? :)

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users